Bitcoin mohutně posílil. Byznysmeni sní o obchodu desetiletí, analytik krotí optimismus

Frontu na bitcoiny zatím stojí spíš firmy než běžní investoři.

Frontu na bitcoiny zatím stojí spíš firmy než běžní investoři. Zdroj: Midjourney

Kryptoměny, a zejména bitcoin prožívají velmi pozitivní týden. Cena dominantní kryptoměny poskočila nad 30 tisíc dolarů, nejvýše od poloviny dubna. V mezitýdenním srovnání je bitcoin dvacet procent v plusu. Optimismus držitelů pohánějí zprávy o tom, že velké investiční firmy i některé banky chtějí umožnit svým klientům nakupovat bitcoiny. Jak ale varuje analytik Bloomberg Intelligence Mike McGlone, finanční trhy, zejména ty akciové, se nyní vezou na vlně neopodstatněného optimismu. Náraz do reality by podle něj mohl cenově smést i kryptoměnu.

BlackRock není jediná společnost, která chce spustit vlastní variantu na burzovně obchodovaný fond (ETF) držící bitcoiny. Novou žádost podal také další americký správce aktiv Valkyrie. Velké instituce projevují zájem o kryptoměnový byznys i v Evropě. Deutsche Bank zažádala o licenci, která by bance umožňovala držet a spravovat kryptoměny ve jménu klientů.

Všechny tyto zprávy přišly v rozmezí několika dní a jejich vlivem posílila i druhá nejrozšířenější kryptoměna ether: o sedmnáct procent za posledních sedm dní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!