Bitcoin překročil 65 tisíc dolarů, v korunách už jeho cena překonala rekord

Zdroj: grafika e15

Cena bitcoinu dnes poprvé za více než dva roky překonala hranici 65 tisíc dolarů (zhruba 1,52 milionu korun), a blíží se tak svému rekordnímu maximu v těsné blízkosti 69 tisíc dolarů, na které se vyšplhala v listopadu 2021. V českých korunách je už bitcoin nejdražší v historii.

„Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021,“ uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 tisíc dolarů. Po jejím prolomení nyní může být jen otázkou času, než překoná dosavadní historický rekord, takřka 69 tisíc dolarů, jehož dosáhl rovněž v listopadu 2021,“ dodal.

Krátce po 11:00 SEČ bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk vykazoval za uplynulých 24 hodin růst o 5,5 procenta zhruba na 65.114 dolarů. Předtím se dostal až na 65.568,23 dolarů.

Za růstem dolarové ceny bitcoinu stojí teď podle Kovandy prudký růst cen technologických akcií. „Bitcoin a další kryptoměny jsou podstatnou částí investorů vnímány jako svého druhu právě technologická akcie,“ uvedl ekonom. „Technologické akcie žene vzhůru zejména optimismus ohledně vyhlížených možností umělé inteligence (AI). Na této vlně se tedy vezou i kryptoměny v čele s bitcoinem,“ dodal.

Od začátku rok se cena bitcoinu zvýšila zhruba o 50 procent. K jejímu růstu podle analytiků přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF) i blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving.