Bitcoin spadl zpátky pod 20 tisíc dolarů. Trh oslabuje kvůli válce kryptomiliardářů

Jak si umělá inteligence Midjourney představuje kryptoměnový kolaps (a jejich následné znovuzrození).

Jak si umělá inteligence Midjourney představuje kryptoměnový kolaps (a jejich následné znovuzrození). Zdroj: Midjourney

Sam Bankman-Fried, zakladatel kryptoburzy FTX. Sílí spekulace o jejích finančních problémech.
2
Fotogalerie

Cena bitcoinu se dokázala nad hladinou 20 tisíc dolarů udržet jen dva týdny. Během úterního dopoledne odepisoval kurz dominantní kryptoměny kolem čtyř procent, propadl se na 19 400 dolarů. Stejnou měrou oslabil také ether. Mnohem dramatičtěji ale klesá FTX token, který vydává jedna z největších kryptoburz světa. Obavy o její solventnost stahují dolů celý trh.

Bitcoinu se nedaří vymanit z cenového rozpětí 19–21 tisíc dolarů. Přestože v minulých dnech vystoupal k 21 400 dolarům, už je zpátky na svém několikaměsíčním normálu. Mnohem méně se daří tokenu kryptoburzy FTX.

Digitální měna určená k usnadnění tradingu na jedné z největších globálních platforem pro obchodování s digitálními mincemi odepsala během 24 hodin téměř pětinu své hodnoty. Podle serveru Coindesk jde o důsledek spekulací, které zpochybňují finanční stabilitu FTX.

Chcete vydělat na kryptoměnách? Podívejte se, jakých chyb byste se měli vyvarovat: 

Video placeholde

• Videohub

Její token obchodovaný pod zkratkou FTT poslalo dolů i oznámení šéfa největší kryptoburzy světa Binance Čchang-pcheng Čaa, který sdělil, že se chce zbavit všech FTT držených na jeho firemních účtech. Podle agentury Bloomberg měly tokeny důležité pro fungování FTX v účetní knize Binance hodnotu zhruba půl miliardy dolarů.

„Vzhledem k nedávným letošním událostem se objevila otázka solventnosti FTX. Zatím ale nevidíme žádná tvrdá data, která by tento typ názoru potvrzovala,“ konstatoval provozní ředitel Matthew Dibb ze singapurské firmy pro správu kryptoměnových investic Stack Funds.

Deklarace šéfa Binance mimo jiné způsobila, že uživatelé FTX začali ve zvýšené míře stahovat z burzy hotovost, informuje server Decrypt. Přestože celá situace může připomínat takzvaný run na banku, zakladatel FTX Američan Sam Bankman-Fried veškeré obavy o zdraví svého projektu označuje za neopodstatněné.

Navíc Čchang-pcheng Čaovi pohrozil, že recipročně může začít rozprodávat své Binance Coiny (BNB). Ty jsou stejně jako FTT nativním tokenem dané burzy. Zakladatel Binance zároveň ubezpečuje, že o žádné bojůvky nestojí. Už jenom vzhledem k postavení obou mužů ale nelze aktuální kauzu ignorovat. Sam Bankman-Fried i Čchang-pcheng Čao patří do první stovky nejbohatších lidí planety podle žebříčku agentury Bloomberg. Hodnota jejich jmění se pohybuje kolem 17 miliard dolarů (414 miliard korun).

Ani krachy velkých a poměrně zavedených projektů nejsou ve světě virtuálních měn nevídaným úkazem. Letos například zbankrotoval jeden z nejvýznamnějších kryptohedgeových fondů Three Arrows Capital (3AC). Zkolaboval také ekosystém navázaný na blockchain Terra, v insolvenci skončila rovněž „kryptobanka“ Celsius, kde měly peníze tisíce Čechů. To vše letos přispělo k negativnímu vývoji hodnoty kryptoměn. Největší z nich – bitcoin – se obchoduje hluboko pod loňskými historickými maximy, která dosahovala necelých 70 tisíc dolarů za „minci“.