Hořký konec kryptobanky. Uvízly v ní tisíce Čechů, ukazují dokumenty

Kryptoměny zažily pád a řada firem tak spálila investorům peníze.

Kryptoměny zažily pád a řada firem tak spálila investorům peníze. Zdroj: Profimedia

Tisíce Čechů přihlásily své pohledávky za společností Celsius Network. V kryptosvětě byl její letní krach přirovnáván k pádu bankovního domu Lehman Brothers, který odstartoval velkou krizi v roce 2008. Nyní z dokumentů zveřejněných v rámci insolvenčního řízení vyplývá, že ve virtuální kryptobance, která slibovala i 20procentní úročení, měli Češi uloženy stovky milionů korun. Šance na jejich záchranu je téměř nereálná.

„Data neobsahují informace o národnosti věřitele. Podle křestních jmen lze usuzovat, že se mezi věřiteli vyskytuje nejméně osm tisíc česky znějících jmen a jejich celkové pohledávky jsou odhadovány na vyšší stovky milionů,“ popisuje Filip Volavka, expert z finančně-forenzní společnosti Surveilligence.

Mezi věřiteli firmy je i Matěj Švancer, student Masarykovy univerzity, youtuber a kryptoměnový investor. „V době, kdy zmrazili výběry, mi zbyla jejich kryptoměna CEL. Bitcoin jsem včas vybral. Sleduji teď současné dění a jsem zvědavý, jak se situace pro věřitele vyvine. Vzhledem k počtu uživatelů, kteří tam měli podíl svého portfolia, samozřejmě doufám, že alespoň část dostanou zpět,“ říká.

Sám patřil dlouhou dobu mezi příznivce konceptu Celsius Network. „Jevil se jako seriózní platforma – sídlo v USA, vedoucí tým byly relativně známé osobnosti a slibované úročení a celý byznys model byly na poměry kryptosvěta realistické. Atraktivní byly i výběry zdarma a kdykoli,“ popisuje.

Jenže zpětný pohled na virtuální banku ukazuje řadu slabých míst včetně podezření z Ponziho schématu. „Celsius Network vydělával na různých spekulacích, k nimž používal prostředky klientů. A při těchto sázkách nakoupil měsíční aktiva za stovky milionů. Navíc neobanka slibovala nadstandardní výnosy, které ale financovala přísunem nových vkladů. A to není nic jiného než klasické letadlo,“ popisuje modus operandi banky Volavka.

Firma si vydobyla silnou pozici tím, že slibovala zákazníkům výnosy až ve výši 20 procent, pokud jí svěří své kryptoměny. Nabízela i další finanční služby a postupně k sobě nalákala 1,7 milionu klientů z celého světa a do správy získala aktiva až za 12 miliard dolarů.

NFT - Nezaměnitelný token

Video placeholde
• Videohub

V úpadku skončila v červnu 2022. Už v polovině měsíce ale oznámila pozastavení klientských výběrů, o pár týdnů později požádala o ochranu před věřiteli a na konci září pak odstoupil z pozice výkonného ředitele firmy Alex Mashinsky. Podle Financial Times také z firmy vybral 10 milionů dolarů pár týdnů před bankrotem. Podle firmy mělo jít o standardní pohyby na účtu spojené mimo jiné s placením daní.

Závazky Celsius Network nyní činí 5,5 miliardy dolarů, přičemž 4,72 miliardy jsou vklady uživatelů. Sama o sobě má firma aktiva v hodnotě 4,31 miliardy, ale protože jde o krypto, není zde nic jisté. Jen v kryptoměnách má mít firma 1,75 miliardy dolarů, ale například hodnota tokenů CEL, kde má kryptobanka nainvestováno údajně 600 milionů dolarů, má nyní tržní kapitalizaci kolem 340 milionů dolarů.

To samo o sobě vypovídá o krachu Celsius Network, ale i ostatních kryptoměnových platforem, jako byly Three Arrows Capital či Voyager Digital. Podle Filipa Volavky nebyly společnosti odolné vůči volatilitě kryptoměn, na něž má vliv řada faktorů včetně třeba růstu cen energií.

Celsius investoval například do blockchainu Terra, jeho stablecoinu UST a na něj navázané kryptoměny Luna. Ta se v květnu zhroutila, když se z dubnových 116 dolarů propadla až na 0,0002 centu. „Každá jednotlivá firma byla dost velká na to, aby její krach způsobil problémy, jejich kombinace ale toto odvětví opravdu zasáhla. Řekl bych, že z krátkodobého hlediska budou mít tyto krachy vliv na cenu bitcoinu a dalších kryptoměn, z dlouhodobého poté poskytnou argumenty regulátorům a dost možná povedou k přísnější regulaci,“ říká Matěj Švancer. Kryptoměnám prý věří dál a jejich současnou nízkou hodnotu využívá k dokupování.