Bitcoin zahájil týden růstem. Názory na jeho budoucnost se liší

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Pexels

Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
6
Fotogalerie

Bitcoin po výrazném lednovém propadu, kdy cena této nejznámější kryptoměny spadla až zhruba na 35 tisíc dolarů, zahájil týden růstem a blíží se k hranici 40 tisíc dolarů. Zůstává tak daleko od maxima, které je blízko 69 tisíc dolarů a na němž se bitcoin ocitl v listopadu loňského roku. Názory na další vývoj se různí, například podle spoluzakladatele kryptoměnové burzy Huobi se další fáze silného růstu může dostavit až za dva nebo tři roky.

Krátce před 10:00 se bitcoin pohyboval kolem 39 157 dolary a za posledních 24 hodin vykazoval růst o 2,3 procenta. V zisku byly i další kryptoměny, z těch známějších například ethereum vykazovalo růst o 4,5 procenta na 2734 dolarů.

Spoluzakladatel burzy Huobi Tu Ťün serveru CNBC řekl, že pokud historie poskytuje nějaké vodítko, tak příští takzvaný býčí trh se u bitcoinu může dostavit až koncem roku 2024 nebo začátkem roku 2025. Za býčí trh se označuje vytrvalý růst cen a v případě bitcoinu je tato situace úzce spjata s procesem označovaným jako půlení bitcoinu, řekl spoluzakladatel burzy Huobi.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Uvedený proces se vztahuje k takzvaným těžařům v bitcoinové síti, kterou tvoří speciální výkonné počítače řešící matematické úkoly. Za vyřešení úkolů jsou těžaři odměňováni novými bitcoiny. Půlení je součástí základního bitcoinového kódu a zajišťuje, že odměna v bitcoinech se v určitých intervalech snižuje na polovinu. K půlení dochází zhruba každé čtyři roky.

Zatím poslední proces půlení se uskutečnil v květnu 2020, v následujícím roce pak cena bitcoinu vystoupila na rekord. Podobný vývoj nastal po předchozím půlení v roce 2016 - i po něm bitcoin vystoupil na tehdejší maximum.

Po obou procesech půlení ale následoval strmý pád. V současné době se bitcoin pohybuje téměř 40 procent pod listopadovým maximem, i když od nejnižších hodnot v tomto cyklu, zaznamenaných letos v lednu, se již odpoutal. Další proces půlení bitcoinu je naplánován na rok 2024.

"Pokud bude tento kruh pokračovat, pak jsme nyní v rané fázi medvědího trhu," řekl spoluzakladatel kryptoměnové burzy Huobi. Medvědí trh je opakem trhu býčího - říká se tak situaci, kdy se ceny dlouhodobě snižují.

"Je opravdu těžké toto přesně předpovídat, protože je zde tolik dalších faktorů, které mohou trh rovněž ovlivňovat. Jsou to geopolitické záležitosti včetně války, z nedávné doby covid, to všechno trh ovlivňuje," řekl Tu Ťün. "Další býčí trh u bitcoinu po tomto cyklu patrně neuvidíme dříve než koncem roku 2024 nebo začátkem roku 2025," dodal.

Propad cen bitcoinu a dalších kryptoměn způsobil, že část účastníků trhu se obává nástupu takzvané "kryptoměnové zimy". Tak se označuje déletrvající období, kdy ceny buď klesají, anebo se příliš nemění.

Experti se ale v předpovědích dalšího cenového vývoje liší. Například Robbie Liu ze společnost Babel Finance očekává, že cenový růst by se u bitcoinu mohl dostavit už ve druhé polovině letošního roku. Zdůvodňuje to postojem americké centrální banky (Fed) a reakcí takzvaných růstových akcií v minulosti.

"Až se trh nastaví na tempo Fedu a jeho zvyšování úrokových sazeb, růstové akcie a bitcoin obnoví svůj vzestupný trend. To znamená, že se od obou dočkáme silného růstu ve druhém pololetí 2022," uvedl Liu v e-mailu, který zaslal specializovanému webu CoinDesk.