Kanada zkouší rozbít hlavní devizu bitcoinu. Držitelé vyhlížejí znásobení ceny a run na banky

Protesty v Ottawě

Protesty v Ottawě Zdroj: reuters

Protesty v Ottawě
Protesty v Ottawě
Protesty v Ottawě
Protesty v Ottawě
Protesty v Ottawě
11
Fotogalerie

Fanoušci nejrozšířenější kryptoměny rozjeli na sociálních sítích ideologickou válku a v případě úspěchu věří, že by bitcoin mohl překonat vytouženou hranici stovky tisíc dolarů za virtuální minci. Dění v Kanadě, kde se vláda rozhodla zmrazit bankovní účty a kryptoměnové adresy lidí spojených s protesty proti covidovým opatřením, má ale řadu vážných přesahů. Naznačuje mimo jiné, nakolik je kryptoměnový ekosystém opravdu odolný vůči cenzuře. Více v aktuálním krypto-grafu týdne.

„Myslím, že jsme konečně narazili na finálního bosse (termín z prostředí počítačových her; označuje hlavního soupeře, kterého je třeba ke zdárnému dokončení hry porazit – pozn. red.) tohoto bitcoinového cyklu. Ztělesňuje jej kanadská vláda. Pokud nedokáže zabránit tomu, aby protestující řidiči kamionů dostávali finanční podporu v kryptoměně, domnívám se, že její cena se může snadno ztrojnásobit,“ tweetoval programátor a popularizátor bitcoinu Jimmy Song.

Kryptoměna kvůli dění v Kanadě prodělává svým způsobem zátěžový test. Poté, co crowdfundingová platforma GoFundMe odstřihla organizátory ottawských protestů a jejich Konvoj svobody od možnosti získávat přes GoFundMe finanční dary, přišly ve zvýšené míře na řadu jiné cesty.

Iniciativa HonkHonkHodl vybrala na podporu řidičů kamionů, kteří během února ochromili centrum kanadského hlavního města, virtuální mince v souhrnné hodnotě kolem milionu dolarů. Zní to jako logická alternativa, neboť v případě bitcoinových transakcí neexistuje centrální autorita, jež by mohla platbu zamítnout.

V čem je bitcoin unikátní. Připomeňte si vlastnosti kryptoměny:

Celou záležitost se ale rozhodla zkusit zkomplikovat kanadská vláda. Úřady zařadily na černou listinu 29 kryptoměnových adres – převážně bitcoinových, ale i litecoinových, etherových či monerových – kam prostředky na podporu protestů směřovaly.

Krok vzbudil v kryptoměnové komunitě úšklebky, ale i zvědavost, co opatření přinese v praxi. Zatím vše podle vyjádření úřadů nasvědčuje tomu, že majitelé „černých adres“ nebudou moci směnit kryptoměny na standardní peníze přes velké severoamerické kryptoburzy typu Kraken.

„Na sto procent je možné, že Kraken se ocitne či již ocitl v pozici, kdy bude nucen se podřídit. Pokud vás to znepokojuje, nenechávejte své prostředky u centralizovaných/regulovaných zprostředkovatelů. Nemůžeme vás ochránit. Vezměte si zpět své digitální mince či hotovost a s kryptoměnami obchodujte jen napřímo dle principu P2P (peer-to-peer),“ uvedl šéf Krakenu Jesse Powell na dotaz, zda by tato kryptoburza sáhla ke zmrazení účtů svých klientů bez soudního rozhodnutí.

To však samo o sobě ještě neznamená, že vláda může zabránit přesunu bitcoinů a dalších virtuálních měn mezi jednotlivými kryptoadresami. U virtuální měny Monero navíc platí, že její úroveň anonymity je mnohem vyšší než v případě bitcoinu. U něj lze mluvit o pseudoanonymitě, neboť veškeré pohyby mezi jednotlivými adresami jsou zaznamenány ve veřejně přístupném blockchainu.

Prohlédněte si fotoreportáž z ottawských demonstrací:

 

I přesto by bitcoin mohl podle scénáře ideálního pro jeho příznivce prokázat, že umí fungovat svým způsobem jako pojistka proti riziku, jak již popsal v nedávném rozhovoru pro deník E15 podnikatel John Vanhara. „Bitcoin má výhodu, že můžete kdekoli na světě replikovat svoje bitcoiny jen tím, že si zapamatujete svoje heslo (seed) a máte přístup ke svým penězům. Pro mě to skutečně je jako pojištění. A zároveň i ochrana proti inflaci a dobrá investice,“ popsal pro E15.

Samostatnou otázkou pak je, k čemu bude truckerům tolik bitcoinů, pokud je nebudou mít jak utratit – masově přijímaným prostředkem směny se bitcoin stále ještě nestal.

Zkoušku nepodstupuje jen bitcoin, ale částečně také důvěra některých Kanaďanů v jejich finanční systém. Tento týden začalo ve druhé největší zemi světa figurovat mezi nejvyhledávanějšími výrazy na Googlu sousloví run na banku. To označuje stav paniky a hromadného vybírání úspor z finančních domů.

Toto googlování je důsledek dalšího opatření vlády premiéra Justina Trudeaua, která začala s vydáváním příkazů ke zmrazení bankovních účtů lidí spojených s truckerskými protesty.

Optimističtí bitcoineři věří, že Trudeau v konečném důsledku pouze zvýší povědomí o fungování bitcoinu a přispěje k tomu, aby více lidí přelilo své úspory právě do bitcoinu a spol. Pohled na vývoj ceny kryptoměny za posledních několik dní ovšem ničemu takovému nenasvědčuje.

Podle upřesňujících informací agentury Bloomberg se zmrazení kont týká velmi omezeného množství lidí a nemá postihovat občany, kteří na podporu demonstrantů „jen“ poslali peníze.

Bez postihu mají zůstat v této souvislosti aktivity, jež se odehrály před čtvrteční devátou hodinou večerní kanadského času, tedy před zveřejněním přesného znění nových kanadských restrikcí.

Premiér Trudeau v pondělí aktivoval nouzový zákon, jenž poskytuje policii dodatečné pravomoci. Úřady protestujícím hrozí zatčením, zabavením návěsů a zmrazením účtů. Zatím se však zdá, že účastníky takzvaného konvoje svobody nechávají tato varování chladnými.

Kamiony původně vjely do kanadského hlavního města kvůli nesouhlasu s povinností očkovat se proti covidu-19 pro řidiče kamionů mířící do USA. Protestující se nicméně později začali zaměřovat na veškerá protiepidemická opatření a stále častěji se obraceli také celkově proti Trudeauově vládě.

Premiér akci označil za nezákonnou a nebezpečnou. „Jsou hrozbou pro naši ekonomiku a vztahy s našimi obchodními partnery,“ prohlásil o protestujících v parlamentu, nedaleko od místa, kde nyní parkuje přes 300 kamionů. „Jsou hrozbou pro veřejnou bezpečnost,“ dodal.