Bitcoinový klon se brzy rozštěpí, jeho cena krátkodobě vzrostla

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Tříštění trhu kryptoměn pokračuje. Čtvrtá nejrozšířenější virtuální měna bitcoin cash, klon dominantního bitcoinu, se 15. listopadu rozdělí na dvě odlišně fungující „mince“.  Za poslední měsíc proto její cena vzrostla až o zhruba čtyřicet procent.

Kupci očekávají, že získají nové virtuální mince zdarma. Držitelé bitcoin cash mají nárok na získání stejného počtu obou odnoží virtuální měny. Ten se odvíjí od výše držených bitcoinů s přídomkem cash. Tato očekávání přispěla k tomu, že v uplynulých třiceti dnech vystoupala cena bitcoin cash ze zhruba 440 dolarů až na 630. Aktuální kurz se ale nachází níže.

Investoři však v ideálním případě získají nejen nové mince, ale také technologicky vyspělejší kryptoměnu. Mezi sebou soupeří dvě vize vylepšení bitcoin cash a právě nechopnost kompromisu vede až k rozdělení celé transakční sítě. Jedna její budoucí větev s názvem Bitcoin ABC prosazuje technologii umožňující okamžité konverze jednotlivých kryptoměn bez potřeby nahrávat prostředky na burzu.

Jiným směrem však jde Bitcoin SV zaštítěný údajným, ale v kryptoměnové komunitě nedůvěryhodným tvůrcem bitcoinu Craigem Wrightem. Ten propaguje  výrazné navýšení kapacity bloků, které mají jednotlivé transakce pojmout, což má vést k vyššímu počtu zpracovávaných transakcí. Kritici ale argumentují, že v současnosti bitcoin cash trpí spíše opačným problémem, a sice malou vytížeností jednotlivých bloků v důsledku malého zájmu o tuto platební metodu.

Spekulanti však zatím věří spíše mincím s označením Bitcoin ABC, jež se na burze Poloniex předběžně obchodují za přibližně 460 dolarů, tedy za cenu čtyřnásobně převyšující Bitcoin SV.

Sledujte aktuální kurz bitcoin cash:

„Tato událost krátkodobě vede k rapidnímu zvýšení ceny, avšak z dlouhodobého hlediska ji nevidíme jako pozitivní, neboť přispívá k dalšímu tříštění komunity,“ hodnotí Jiří Karpják, analytik Kryptofondu. Připsání nově vzniklé kryptoměnu slibuje stávajících držitelům bitcoin cash například burza Coinbase, Huobi či Binance.

Bitcoin Cash tak prochází stejným vývojem, který se přihodil dominantní kryptoměně bitcoin v létě roku 2017. Tehdy se od jejího transakčního řetězce v reakci na spory uvnitř komunity vývojářů a podporovatelů bitcoinu oddělil právě bitcoin cash.

Zastánci odštěpení tvrdili, že problém s relativně nízkou propustností bitcoinové sítě vyřeší navýšení kapacity bloků. Odpůrci tohoto řešení ale preferují odlišný přístup, který počítá například se zavedením speciální softwarové vrstvy určené k vypořádání mikrotransakcí.