Bitcoinu předpovídal cenu až 40 tisíc dolarů, teď ale investor svůj odhad radikálně mění

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Nejrozšířenější kryptoměna do konce roku nepřekoná hranici devíti tisíc dolarů, prohlásil investor do virtuálních měn a někdejší obchodník na Wall Street Mike Novogratz. Ten přitom v závěru loňského roku předpovídal, že během 12 měsíců může cena bitcoinu vyšplhat až na 40 tisíc dolarů.

Novogratz posléze na newyorské konferenci Economist Finance Disrupted podle CNBC dodal, že k prolomení cenové hranice deseti tisíc dolarů za jeden bitcoin nedojde dříve než v polovině příštího roku.

Připisuje to zejména tomu průběžnému výprodeji digitálních mincí ze strany firem a fondů, které na loňské kryptoměnové horečce zbohatly. Po prudkém ochlazení trhu mají prý však mnohdy problém pokrýt své náklady, a tak se zbavují digitálních aktiv.

Novogratz ovšem svou důvěru v kryptoměny zcela neztratil. Na konferenci rovněž uvedl, že během nejbližších měsíců si cestu do odvětví digitálních mincí postupně najdou institucionální investoři. Ti mohou posléze cenou bitcoinu a dalších virtuálních měn prudce pohnout nahoru, a spustit tím podobnou mánii, jež vyhnala kurz bitcoinu k 20 tisícícům dolarů, předpověděl Novogratz. Sám přitom na kryptoměnách staví svůj byznys, provozuje investiční banku Galaxy Digital zaměřenou na digitální aktiva.

Během čtvrtečního večera se kurz bitcoinu pohyboval kolem 6500 dolarů za jednu „minci“. Virtuální měna letos ztratila většinu své hodnoty. V případě dalších digitálních mincí typu etheru jde o propad ještě výraznější.