Komentář Jana Vávry: Bitcoinem proti komunismu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Svět kryptoměn objevili i mladí komunisté. Na svém webu „přetiskli“ mezi alternativně se tvářícími weby rozšířenou hypotézu, že nejpopulárnější virtuální měna bitcoin je výtvorem amerických tajných služeb. 

Těm měl bitcoin zásadním způsobem usnadnit financování – co na tom, že veškeré transakce jsou dohledatelné ve veřejném blockchainu a jestli je nějaký finanční produkt stoprocentně anonymní, tak je to především stará dobrá hotovost.

Mimochodem, kryptoměn existuje přes 1600 a americké tajné služby jistě mají i další věci na práci, než je vymýšlet a kontrolovat úplně všechny.

Těmto a ještě divočejším spekulacím každopádně nahrává skutečnost, že identita tvůrce (nebo tvůrců) této virtuální měny není dosud známa. Zda to bitcoinu dodává na zajímavosti, nebo naopak nevěrohodnosti, to už záleží na perspektivě.

Ta je ale v případě mnoha levicových ideologů ve vztahu ke kryptoměnám pozoruhodná sama o sobě. Z virtuálních měn jako by se stávalo další téma, kde jim ujíždí vlak. Nejen proto má v debatách o bitcoinu a dalších digitálních mincích neproporčně velký prostor utopie libertariánská, dokolečka zvěstující nahrazení státu coby instituce trhem jako univerzální řešení.

Je to paradox, protože kryptoměny charakterizují některá i pro levici potenciálně hodně lákává klíčová slova. Místo představy nahrazení stávajícího korporativistického fungování finančního systému decentralizovanými kryptoměnami se sdílenou databází si ale levicový diskurs mnohdy všímá spíše energetické náročnosti těžby virtuálních měn, genderového složení panelů na blockchainových konferencích či právě konspiračních teorií zahrnujících americké tajné služby.

Jsou to ale právě v úvodu zmínění (nejen) mladí komunisté, kteří by měli vědět, že s „reakčním“ přístupem nejspíš daleko nedojdou.