Cena bitcoinu prudce vzrostla. Poplatky za platbu kryptoměnou také

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Ilustrační foto
Bitcoin
4
Fotogalerie

Nejrozšířenější kryptoměna dělá radost spekulantům, její kurz se podíval nad hranici pěti tisíc dolarů. Vzestup zájmu o bitcoin ale přispěl k růstu poplatků za platbu touto digitální měnou.

Cena jedné transakce v průměru dosahuje kolem jednoho dolaru, začátkem roku se však pohybovala na zlomku této sumy.

Situace tak částečně připomíná konec roku 2017, kdy kvůli nafouknutí cenové bubliny a prudkému nárůstu zájmu o nákup a prodej bitcoinu průměrná výše poplatku vystřelila až k deseti dolarům. V posledních dnech se objem obchodů s touto kryptoměnou až ztrojnásobil, uvádějí statistiky portálu CoinMarketCap.

Část dalších oborových webů ovšem dodává, že podíl na růstu ceny bitcoinových plateb má také služba Veriblock, která začala v ostrém provozu fungovat koncem března. Ta do „databáze“ bitcoinových transakcí zaznamenává informace o stavu „účetních knih“ ostatních virtuálních měn, které jsou náchylnější k útoku hackerů. Takto jsou data menších kryptoměn jištěna bitcoinovým řetězcem. Server BitcoinExchangeGuide uvádí, že Veriblock ukusuje pětinu až třetinu z transakční kapacity bitcoinové sítě. V budoucnu by ale měla být většina plateb bitcoinem vypořádána v oddělené vrstvě, což by mělo podle zastánců kryptoměny transakce učinit levnější než kdy předtím.

Poplatky by mohly klesnout i v případě, pokud by aktivita kryptoměnových spekulantů po aktuálním cenovém skoku kryptoměn opět polevila. Někteří analytici tvrdí, že jej podnítila de facto jedna jediná objednávka. „Na burzy dorazil algoritmem řízený nákupní příkaz na zhruba 20 tisíc bitcoinů,“ tvrdí podle agentury Reuters šéf poradenské skupiny BCG Oliver von Landsberg-Sadie. To prý spustilo překotné objednávky automatických obchodních systémů.