Ether zlákal kryptospekulanty. Druhá největší virtuální měna zbourala dosavadní rekord

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Logo platformy Ethereum, kterou využívají nejrůznější DeFi tokeny
Ether má podle jeho zastánců solidní prostor pro růst.
3
Fotogalerie

Ether, po bitcoinu druhá nejrozšířenější virtuální měna podle tržní kapitalizace, je na rekordním maximu. Její cena na obchodní platformě Bitfinex poprvé dostala až na 1623 dolarů (34 959 korun), což je nejvíce, za kolik se tato kryptoměna dosud obchodovala. 

Podle agentury Reuters souvisí zájem o ether s tím, že se na chicagské obchodní burze příští týden začnou obchodovat cenné papíry typu futures, jež slouží ke spekulacím na budoucí vývoj jeho ceny.

Ether má po bitcoinu největší podíl na kryptoměnovém trhu. Aktuálně činí zhruba 16 procent, zatímco podíl bitcoinu je na 60 procentech.

Bitcoin zažil počátkem letošního roku strmý nárůst a vyšplhal se až na maximum 42 tisíc dolarů. Posléze ale jeho kurz oslabil, zatímco etheru se dál velmi dařilo. Od začátku roku posílilo o 120 procent, zatímco bitcoin jen o 30 procent.

Zájem o kryptoměny roste u velkých institucionálních investorů. Celková hodnota trhu s kryptoměnami počátkem ledna poprvé překročila hranici jednoho bilionu dolarů (21,5 bilionu korun).