Evropští regulátoři se zajímají o kryptoměnu Facebooku

Facebook

Facebook Zdroj: ČTK

Mark Zuckerberg při výslechu v Kongresu
2
Fotogalerie

Antimonopolní regulátoři Evropské unie se rozhodli prozkoumat plány americké internetové společnosti Facebook na vytvoření nové digitální měny. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Evropská komise podle zdrojů tento měsíc rozeslala dotazníky různým skupinám, kterých se projekt nové měny týká. Tento krok by mohl být přípravou na zahájení oficiálního vyšetřování.

Podle zdrojů se regulátoři zaměří především na způsob nakládání s údaji o spotřebitelích používajících novou měnu. Evropská komise se k informacím agentury Reuters odmítla vyjádřit. Pokud komise odhalí porušování antimonopolních pravidel, může firmám vyměřit pokutu ve výši až deseti procent jejich ročních tržeb a nařídit úpravu jejich obchodních praktik.

Facebook oficiálně představil plány na vytvoření nové digitální měny s názvem libra letos v červenci, a vyvolal tak znepokojení mezi politiky ve Spojených státech i v Evropě. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire například prohlásil, že Facebook musí zajistit, aby nová měna nepoškozovala spotřebitele a nebyla používána k nezákonným aktivitám.

Libra bude podobně jako nejznámější digitální měna bitcoin založena na technologii blockchain. Jde o druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující počet záznamů, jež jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu. Facebook v červnu ujišťoval, že nebude mít přístup k údajům o transakcích s novou měnou.

Facebook provozuje největší internetovou sociální síť na světě. Přístup podniku k ochraně soukromí se loni dostal do centra pozornosti po zprávě, že analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů jeho sítě a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa.