Hodnota bitcoinu se po Muskově tweetu vrátila nad 40 tisíc dolarů

Hodnota bitcoinu se zase vrátila nad 40 tisíc dolarů.

Hodnota bitcoinu se zase vrátila nad 40 tisíc dolarů. Zdroj: profimedia

Hodnota nejznámější kryptoměny bitcoin se poprvé od 27. května dnes vrátila nad 40 tisíc dolarů (839 tisíc korun). Přispělo k tomu nedělní vyjádření šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska, že by jeho podnik mohl znovu začít přijímat bitcoiny jako platbu za své elektromobily.

Cena bitcoinu v neděli v reakci na Muskův tweet vzrostla téměř o deset procent. Dnes přidávala další téměř tři procenta a vystoupila až na 40 178,62 dolarů. Od svého letošního minima ze 4. ledna si už bitcoin připsal více než 40 procent.

S takzvanou těžbou bitcoinů je spojena spotřeba značného množství energie. Musk v neděli na twitteru napsal, že automobilka obnoví prodej za bitcoiny, když budou těžaři, kteří ověřují transakce, využívat více obnovitelné energie. Musk je velkým propagátorem kryptoměn, ale od doby, co Tesla pozastavila přijímání bitcoinů, se k nim staví kriticky kvůli obavám, že počítače používané k těžbě bitcoinů spotřebovávají příliš mnoho energie.

Musk letos svými prohlášeními vývoj kurzu bitcoinu už několikrát výrazně ovlivnil. V únoru oznámil, že Tesla investovala do bitcoinů 1,5 miliardy dolarů a že začne bitcoiny přijímat jako platidlo. Kurz této kryptoměny pak prudce vzrostl a dostal se na další rekord. V květnu ale Musk znovu překvapil trhy oznámením, že Tesla přestane bitcoiny přijímat, na což kryptoměna zareagovala poklesem zhruba o deset procent.