Hrozí nedostatek procesorů. Skupují je těžaři méně známé kryptoměny Raptoreum

Hardware pro těžbu bitcoinu

Hardware pro těžbu bitcoinu Zdroj: Profimedia

Doby, kdy se bitcoin těžil pouze procesorem, jsou už dávno pryč. Bitcoin se dnes těží pomocí speciálních ASICů a populární Ethereum už je efektivní těžit pouze pomocí grafických karet. Těžit pomocí procesoru už tak poměrně dlouho nedávalo ekonomický smysl, avšak to se nyní změnilo a může to způsobit nové problémy s dostupností některých čipů.

Ve světě kryptoměn se totiž objevila nová – Raptoreum, která je přizpůsobená tak, že ji lze zatím těžit pouze pomocí klasického procesoru (algoritmus GhostRider). A nejefektivnější je těžba na vícejádrových procesorech, které mají velkou cache. Mezi tyto čipy patří hlavně Ryzen od AMD řady 3900X, 3950X, 5900X nebo 5950X, které mají až 64 MB L3 cache.

Procesory Intel v tomto směru neposkytují zajímavý použitelný výkon – například Intel Core i9-12900K zvládne kolem 3 700 H/s, zatímco AMD Ryzen 9 5950X až 6 800 H/s.

 

Kvůli tomu, že hodnota Raptoreum extrémně rychle vyskočila na více než miliardu dolarů, začalo být těžení ekonomicky výnosné – v jednu chvíli se zmíněný procesor Ryzen 9 5950X zaplatil i za několik měsíců. S příchodem dalších těžařů se ale samozřejmě náročnost zvyšuje a tím se zhoršuje ROI. Stále se však jedná o zajímavé hodnoty kolem jednoho roku, kdy se čip zaplatí.

VIDEO: Bitcoin a jeho vliv na cenu nemovitostí

Video placeholde

Bitcoin a jeho vliv na cenu nemovitostí • Videohub

Kvůli tomu, že hodnota Raptoreum extrémně rychle vyskočila na více než miliardu dolarů, začalo být těžení ekonomicky výnosné. Na těžbu pomocí Ryzenů se tak okamžitě vrhla spousta kryptoměnových těžařů, kteří vykupují skladové zásoby těchto procesorů. To by mohlo v příštích měsících způsobit po grafických kartách nedostatek i procesorů Ryzen s velkým množstvím jader a potenciálně i nejlevnějších základních desek se slotem AM4. Vše se bude odvíjet od toho, jak bude těžba výnosná, tedy jaká bude cena Raptoreum a náročnost výpočtů.

Celý článek najdete na webu živě.cz