Krypto-graf týdne: Bitcoin na čtvrtletním maximu, jde prý o finanční lék na koronavirus

Strach z šíření koronaviru neustává

Strach z šíření koronaviru neustává Zdroj: Reuters

Ohnisko koronaviru Wu-chan: Konferenční centrum bylo přeměněno na prostor pro izolaci pacientů s lehkými formami onemocnění
Obavy z koronaviru: Francouzští výzkumníci manipulují se vzorky pacientů s podezřením na koronavirus, vědci v Pasteurově institutu vyvinuli rychlý test nového viru (6.2.2020)
Obavy z koronaviru: Francouzští výzkumníci manipulují se vzorky pacientů s podezřením na koronavirus, vědci v Pasteurově institutu vyvinuli rychlý test nového viru (6.2.2020)
Čeští vědci se podíleli na vývoji testu prokazujícího koronavirus
Čeští vědci se podíleli na vývoji testu prokazujícího koronavirus
8
Fotogalerie

Kryptoměna bitcoin prochází nejlepším obdobím za poslední dobu. Její cena je nejvýše od října, počty potvrzených transakcí dosahují dokonce pětiměsíčního maxima.

Bitcoin má za sebou nejlepší měsíc leden za sedm let – během prvních 31 dní roku 2020 vzrostla cena nejrozšířenější kryptoměny o 29 procent. Během pátečního odpoledne dosahoval její kurz zhruba 9700 dolarů.

Začátek roku přitom pro kryptoměny historicky nebývá nejpříznivějším obdobím. Obvykle v této souvislosti zaznívá vysvětlení, že na vině jsou asijské oslavy lunárního Nového roku. Kvůli nim prý lidé prodávají své bitcoiny, aby si mohli svátek naplno vychutnat a obdarovat své blízké.

Na optimismu teď držitelům kryptoměny přidává i skutečnost, že v posledních měsících roste i počet bitcoinových transakcí. Jejich počet dosahuje 370 tisíc za den – jde o číslo naposledy zaznamenané v září loňského roku, připomíná portál Cointelegraph.

Sledujte aktuální cenu bitcoinu na týdenním grafu:

Aktuální kryptoměnové zotavení po předchozím zhruba šestiměsíčním setrvalém propadu má podle analytiků několik důvodů. Ve světových ekonomických médiích se opět začaly objevovat hlasy, podle kterých kryptoměna slouží jako bezpečný přístav v době turbulencí na standardních finančních trzích.

„Vzestupná trajektorie bitcoinu koresponduje se šířením koronaviru. Čím víc začala situace dopadat na jednotlivé státy a jejich finanční trhy, tím výše cena bitcoinu povyskočila,“ tvrdí podle CNBC šéf poradenské společnosti deVere Group Nigel Green.

Obdobné hlasy se objevovaly i zkraje ledna po prezidentem Donaldem Trumpem nařízeném atentátu na íránského generála Kásima Solejmáního.

Neméně významným faktorem, který přispívá k zájmu investorů o bitcoin, je nicméně blížící se halving (půlení). K němu dojde už za méně než sto dní. Jde o plánovanou událost, která na polovinu sníží počet nově vygenerovaných virtuálních mincí.

Kryptoměnoví optimisté tvrdí, že vyšší vzácnost bitcoinu povede ke zvýšení jeho ceny. Taková úvaha ale vychází z předpokladu, že poptávka po digitálních měnách zůstane dlouhodobě plus minus stejná. Skeptici by dodali, že něco takového vůbec nemusí být jisté.