Alza dočasně omezila platby bitcoinem

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Ilustrační foto
Bankomat na bitcoiny
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Nabídka platebních možností největšího českého internetového obchodu se v poslední době ztenčila. Podle firmy ale jen na několik dní.

Kdo si chce v Alze objednat zboží určené k vyzvednutí na některé z poboček e-shopu a zaplatit za něj kryptoměnou bitcoin, má smůlu. Dříve funkční platební metoda aktuálně v nabídce není. Lze ji využít jen u vyzvednutí zboží na hlavní pobočce v pražských Holešovicích. 

„Jde o dočasný stav způsobený aktualizací našeho systému na nové API (rozhraní pro programování aplikací, pozn. red.) partnerské platební brány. V současnosti je možno platit litecoinem. Bitcoin se vrátí během několika dní,“ uvedla tisková mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Alza začala akceptovat bitcoin před necelými třemi roky, od roku 2018 přijímá i virtuální měnu litecoin. Výši podílu kryptoměnových transakcí na celkovém obratu firma neuvádí.

V Česku nicméně nejde o jediné místo známé vstřícným postojem ke kryptoměnám. Kousek od holešovického showroomu Alzy sídlí kavárna Paralelní Polis, kde jinak než digitálními mincemi ani platit nelze. Podle portálu Coinmap jen v Praze akceptují kryptoměny zhruba čtyři desítky podniků.

Kritici virtuálních měn ale tvrdí, že jejich využití v reálné ekonomice je zanedbatelné a většina jejich držitelů jimi disponuje jen kvůli spekulaci na růst ceny.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Jeho hodnota nicméně v uplynulých letech procházela značnými výkyvy.

V roce 2017 zažíval bitcoin prudký růst a dostal se do centra pozornosti médií. Koncem roku 2017 jeho hodnota překonala 19 tisíc dolarů, o rok později však sestoupila do blízkosti 3000 dolarů.