Koronavirus: výrobce iPhonu Foxconn začíná produkovat ochranné masky

Foxconn

Foxconn Zdroj: michael tomeš e15

Foxconn
Sídlo společnosti Foxconn
Závod Foxconnu v Číně
4
Fotogalerie

Tchajwanská společnost Foxconn, která vyrábí mimo jiné telefony Apple iPhone, odstaví část svých výrobních linek zaměřených na elektroniku. Místo ní spustí kvůli šíření koronaviru v Číně produkci ochranných masek.

Poptávka po chirurgických maskách letí na celém světě prudce vzhůru reakci na epidemii viru 2019-nCoV. A zatímco Foxconn musel během svátku čínského Nového roku dočasně zavřít své závody vyrábějící elektroniku, produkci nedostatkových ochranných pomůcek nic nebrání.

Do konce měsíce chce Foxconn vyrábět dva miliony masek denně. „ V této válce proti epidemii se každá vteřina počítá,“ uvedla firma na čínské sociální síti WeChat. „Čím dříve přijmeme preventivní opatření, tím dříve zastavíme virus, tím dříve bude schopni zachraňovat životy.“

Firma oznámila, že už zahájila testovací výrobu masek ve své hlavní čínské továrně v Šen-čenu. Jako první masky dostanou zaměstnanci Foxconnu, jakmile se podaří rozjet plnohodnotnou výrobu, začne je firma dodávat i na trh.

Rozšíření viru ve svých závodech se Foxconn brání i jinak. Do provozů instaluje infračervené teploměry, které mají pomoci odhalit nemocné zaměstnance. Foxconn se zároveň snaží získat povolení úřadů, aby mohl otevřít své ostatní výrobní linky produkující elektroniku. Foxcnn má svoji výrobní divizi i v Česku, té by se podle dostupných údajů žádná změna v provozu v souvislosti s koronavirem zatím neměla dotknout. 

Uzavřené továrny v Číně a platné restrikce pro cestování v zemi již začínají mít dopad na dodávky zboží po celém světě. Někteří analytici dohadují, že letošní globální výroba chytrých mobilů by mohla klesnout až o deset procent, a z nejnovějšího iPhonu 11 by se mohlo stát nedostatkové zboží. Situace se týká i českých firem. Úvěrová společnost Home Credit se potýká s prudkým propadem poptávky na čínském trhu. Klesnout mohou podle analytiků i čínské prodeje automobilky Škoda Auto.