Krypto-graf týdne: Jen dvanáct dní byl na tom bitcoin historicky lépe než teď

Možnost prodat bitcoiny dráže než teď se kryptospekulantům naskytla během pouhých dvanácti z více než čtyř tisíc dní, kdy je kryptoměna v chodu.

Možnost prodat bitcoiny dráže než teď se kryptospekulantům naskytla během pouhých dvanácti z více než čtyř tisíc dní, kdy je kryptoměna v chodu. Zdroj: reuters/e15

Historický vývoj ceny bitcoinu
2
Fotogalerie

Nejrozšířenější kryptoměna za svým rekordním kurzem stále o několik tisíc dolarů zaostává. Zároveň ale platí, že v jeho existenci lze najít jen pár dní, kdy jeho kurz převyšoval 16 300 dolarů. Právě kolem této hladiny se bitcoin během pátečního odpoledne držel.

Explozivní zhodnocení kurzu digitální měny vede část spekulantů k úvahám, zda nenastal čas k prodeji části portfolia. Nápovědou jim mohou být historické statistiky. K překonání rekordního kurzu bitcoinu z roku 2017 ještě přes tři tisíce dolarů chybí, jenže časové okno k prodeji na vrcholu ceny bylo tehdy extrémně úzké.

Možnost prodat bitcoiny dráže než teď se kryptospekulantům naskytla během pouhých dvanácti z více než čtyř tisíc dní, kdy je kryptoměna v chodu. Vyplývá to podle serveru Cointelegraph z dat, která shromáždila analytická společnost Messari.

Někteří experti čekají pokračování růstu cen kryptoměn. Analytik společnosti Fundstrat Global Advisors LLC Rob Sluymer uvádí, že novou hladinou cenové rezistence by se pro bitcoin mohla stát právě až rekordní hladina kolem dvaceti tisíc dolarů.

K už tak vysokému růstu bitcoinu může ještě přispět novinka služby PayPal, která ode dneška umožňuje Američanům nakupovat, držet a prodávat kryptoměny přímo přes paypalový účet. Co v současnosti platí pro bitcoin, nedá se ale říct o ostatních kryptoměnách neboli altcoinech, přestože také digitální mince typu ether za poslední týden výrazně posílily. Mnohdy ještě větším než pětiprocentním tempem jako v případě v bitcoinu. Historický vývoj ceny bitcoinuHistorický vývoj ceny bitcoinu|CoinDesk

Ether, druhá virtuální měna co do součtu hodnoty všech jejích mincí, se však poblíž rekordům dosud nevyšplhala. Pokud kdy jeho majitelé hledali výhodnější příležitost k prodeji než teď, z historického hlediska ji měli po dobu 201 dní, kdy se ether obchodoval dráž než za současných 470 dolarů.

Jak ale upozorňuje agentura Bloomberg, svět kryptoměn je velmi nestabilní. V roce 2017 zaznamenal bitcoin prudký růst na rekordních 20 tisíc dolarů, aby o necelý rok později spadl na tři tisíce dolarů. Mnoho analytiků a investorů proto vůči kryptoměnám zaujímá spíše skeptický postoj.