Kryptogigant v problémech: čínský Bitmain zavírá svou evropskou pobočku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Na jednu z nejvýznamnějších firem světa kryptoměn doléhá propad jejich hodnoty. Bitmain, dominantní výrobce zařízení na těžbu virtuálních mincí, se proto rozhodl uzavřít kanceláře v Amsterdamu.

Čínský Bitmain musí dál mírnit své plány, ruší své oddělení v nizozemském Amsterdamu, které mělo na starosti další rozvoj digitální platformy pro kolektivní těžení virtuálních měn BTC.com.

Firma svůj záměr prozradila serveru Coindesk, bližší informace o harmonogramu osekání amsterdamského byznysu uvést nechtěla. Podle Coindesk pro čínského giganta pracovala minimálně desítka expertů na výpočetní technologie. Nejde přitom o první příznak problémů firmy. V prosinci potvrdila propuštění tří tisícovek pracovníků, tedy asi poloviny dosavadních zaměstnanců, a uzavření izraelské pobočky, kde firma vyvíjela blockchainové aplikace a umělou inteligenci.

Minulý týden navíc Bitmain pozastavila svůj projekt těžby virtuálních mincí v americkém Texasu. Stalo se tak několik měsíců po oznámení, že firma do oblasti přinese spolu se svou investicí vyčíslenou na půl miliardy dolarů téměř nových 400 pracovních míst.

Celá situace Bitmainu však může mít i další vážné důsledky. Server bitcoinist spekuluje o výměně výkonného ředitele a spoluzakladatele firmy Jihana Wu. Bitmainu se navíc komplikuje situace ještě na jedné frontě, a sice na hongkongské burze. Právě tam by Bitmain rád upsal své akcie, regulátor ale se schválením daného záměru váhá, jak informoval již dříve South China Morning Post. Důvodem je prý stále ještě nezralé regulatorní prostředí světa kryptoměn.

Není to ovšem dlouho, kdy společnost vykazovala dobré finanční výsledky. Bitmain jen za první loňské pololetí, kdy byl velký propad hodnoty virtuální měny teprve za dveřmi, utržil 2,8 miliardy dolarů a zisk před zdaněním činil 908 milionů dolarů.