Jako „odraz mrtvé kočky.“ Autor mimořádně přesné předpovědi bitcoinu věští další pád

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Během kryptománie nastartované v závěru předloňského roku nechyběly odvážné předpovědi, kam až cena bitcoinu vyšplhá. Postupně se však začaly objevovat tipy, kam kurz kryptoměny po prasknutí bubliny spadne. Jako přesný se s téměř ročním odstupem ukazuje model 71letého obchodníka Petera Brandta. Ten pro nejbližší dobu předpokládá další pokles kryptoměny.

„Technická analýza ceny bitcoinu se řídí obecným pravidlem: narušení parabolického růstu vede k více než 80procentnímu propadu hodnoty kryptoměny. Pokud toto pravidlo nadále platí, pak by se měla cena bitcoinu dostat pod čtyři tisíce dolarů. Poznámka: Tenhle tweet ze mě ještě nedělá hatera.“

Tyto řádky napsal Brandt 22. ledna, tedy v době, kdy se kurz virtuální měny pohyboval nad 11500 dolary. Bitcoin již měl za sebou výrazný propad z prosincového dvacetitisícového maxima. V závěru loňského roku se pak v souladu s Brandtovou predikcí podíval pod čtyři tisíce dolarů.

Na konci roku obchodník přepověděl další vývoj kryptoměny a moc pozitivní není. „Jakýkoliv vývoj nad 4000 dolarů pravděpodobně bude spíš představovat takzvaný odraz mrtvé kočky než návrat býčí nálady na trhy,“ uvedl Brandt pro Yahoo.

Po případném pouze krátkodobém vystoupání kurzu nad čtyři tisíce dolarů a následném korigujícím pádu pod psychologickou hranici tři tisíce dolarů obchodník předpovídá pád. Bitcoin tak údajně může dosáhnout novodobého minima na hladině pouhých 1200 dolarů ke konci prvního kvartálu roku 2019.

Právě na tuto hladinu se bitcoin dostal v roce 2013 při ještě rychlejším nafouknutím své cenové bubliny než před rokem. „Trh má sklony v době svého propadu otestovat předchozí maxima. Domnívám se však, že pak to začne být zase vzrušující,“ dodal Brandt.

Opačnou prognózu nabízí spoluzakladatel poradenské firmy Fundstrat Global Thomas Lee odvozující hodnotu konkrétní sítě od počtu jejích uživatelů.

Na rozdíl od výše uvedené prognózy ale jeho dřívější vize, že bitcoin letos dosáhne hodnoty 25 tisíc dolarů, naplnění s největší pravděpodobností nedojde. Příčinou je podle něj iracionalita trhu, který je prý se současným ohodnocením bitcoinu vedle. „Férová cena je mnohem vyšší,“ uvedl Lee podle agentury Bloomberg.

Jedna digitální mince by se měla z jeho pohledu obchodovat kolem 14,8 tisíce dolarů. „Aby byla stávající hladina opodstatněná, musel by počet aktivních kryptoměnových peněženek klesnout z 50 milionů na 17,“ argumentuje Lee.

Lee se současně domnívá, že v dlouhodobém měřítku může jeden bitcoin stát až 150 tisíc dolarů: pokud tedy počet peněženek dosáhne počtu 315 milionů, což odpovídá sedmi procentům z počtu účtů karetní společnosti Visa.

Podobný dlouhodobý odhad pro kurz bitcoinu letos na konferenci E15 Premium popsal i investor a ekonom Václav Dejčmar. Současně ale připomněl, že i jeho predikce může narazit. „Z osmdesáti procent se cena bitcoinu bude pohybovat ve stovkách tisíc dolarů, z dvaceti procent to bude kvůli sporům v komunitě pod tisícovkou dolarů,“ uvedl tehdy Dejčmar.