Kryptovlnu chytila i Nvidia, výrobci čipů vzrostla cena akcií na dvojnásobek

Jen-Hsung Huang, CEO Nvidia

Jen-Hsung Huang, CEO Nvidia

Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
7
Fotogalerie

Akcie klíčového výrobce polovodičových čipů Nvidia letos podražily takřka na dvojnásobek. Ne snad že by se firma podílela na komputerizaci třetího světa, driver byznysu firmy je spjat s nejpopulárnější virtuální měnou bitcoin.

Nvidia chrlí vysoce výkonné počítačové čipy, které jsou solí pro počítačové nadšence, jelikož jejich strojům dávají potřebnou sílu pro těžbu bitcoinů a dalších kryptoměn, jako je především ethereum.

Nvidia se ale neztrácí ani v jiných segmentech trhu. Její grafické čipy se používají i v dalších rychle rostoucích odvětvích, jako je herní odvětví, datová centra a automobilový průmysl, a to konkrétně v segmentu autonomního řízení.

Jen v předposledním čtvrtletí dokázala Nvidia dostat na trh o 30 procent více grafických čipů, zatímco její úhlavní konkurent AMD pouze o osm procent více, a Intel dokonce jen o pět procent více.

Na trhu grafických karet má momentálně Nvidia klíčový podíl kolem 73 procent. Především těžaři kryptoměn pořizují obvykle v rámci jednoho počítače větší množství grafických karet. Důvodem růstu herních prodejů je návrat hraní na počítači zažívající opětovný velký boom, obzvláště pak v oblasti her pro více hráčů.