Litecoin přepisuje pořadí kryptoměn, svým růstem se trhu vymyká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Litecoin
Kryptoměny
Litecoin
Litecoin (ilustrační foto)
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15
6
Fotogalerie

Pořadí nejhodnotnějších kryptoměn prošlo změnou. Na čtvrtou pozici poskočil litecoin. Hodnota všech jeho digitálních mincí v oběhu dosahuje necelých osmi miliard dolarů.

Zatímco většina nejrozšířenějších virtuálních měn prošla během uplynulých sedmi dní téměř desetinovým poklesem, litecoin se trendu vymyká. Za týden jeho kurz vzrostl o více než dvanáct procent na zhruba 125 dolarů.

V prosinci přitom jeden litecoin stál necelých 23 dolarů. Část analytiků a spekulantů přisuzuje aktuální vývoj očekávanému „půlení“, k němuž má v případě litecoinu dojít za necelé dva měsíce.

Tehdy se o polovinu sníží počet nově vygenerovaných digitálních mincí. V současnosti přírůstek činí 14400 litecoinů denně.

Ředitel Litecoinové nadace Franklyn Richards ovšem varuje před novou vlnou kryptománie. „Jakkoliv je tento růst pozitivní, nevnímám jej jako udržitelný a můžeme se dočkat korekce. V opačném případě brzy hrozí nafouknutí další bubliny,“ uvedl podle portálu CCN.

Z litecoinu se ovšem nehledě na jeho cenu stává stále vzácnější artikl. Přes 75 procent z celkových 84 milionů litecoinů je již v oběhu, zbývá vygenerovat necelých 22 milionů dalších.

Kryptoměna je relativně známá i v Česku, platit s ní lze například v kavárně Paralelní Polis nebo e-shopu Alza.cz.

Co vše mění digitalizace a jak uspět ve světě hnaném technologickým pokrokem? Objednejte si magazín E15 Premium, kde se dočtete více >>>

Video placeholde

Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15