Moneru hrozí zápis na černou listinu EU. Bude to konec anonymních kryptoměn, předvídá právník

Logo altcoinu monero

Logo altcoinu monero Zdroj: profimedia

Skutečně anonymní používání virtuálních měn má být v Evropské unii pro řadu uživatelů výrazně složitější než nyní. Počítá s tím návrh Evropské komise, jenž má uvalit na zprostředkovatele kryptoměnových služeb typu burz povinnost identifikovat jak odesílatele, tak příjemce kryptotransakcí.

Zítra začíná první neveřejné jednání v rámci trialogu (vyjednávání mezi zástupci Evropské komise, europarlamentu a členských států – pozn. red.), který má dát návrhu označovanému jako Transfer of Funds Regulation (TFR) konečnou podobu. Pokud se norma výrazně nezmění, část kryptobyznysu přestane pro evropský trh existovat.

Regulace počítá se vznikem černé listiny určené pro poskytovatele kryptoslužeb rizikových z pohledu praní peněz či obcházení sankcí. Týká se to například speciálních peněženek typu Wasabi, které v případě jednotlivých bitcoinů pomáhají zastřít transakční historii, a ztěžují tak možnou identifikaci držitelů.

Podívejte se na současný přístup ČNB ke kryptoměnám:
Video placeholde
• Videohub

Podle právního experta fondu Rockaway Blockchain Oldřicha Peslara by zavedení regulace znamenalo i začátek konce plně anonymních kryptoměn typu monero na evropském trhu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!