Monopolní výrobce strojů na těžbu bitcoinu jde na burzu. Zisk mu roste i přes propad kryptoměn

Těžba bitcoinu

Těžba bitcoinu Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Zaměstnanec pracuje na počítačovém serveru "Mining rig" v Bitminer Factory
Zaměstnanci pracují na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii v Bitminer Factory
Mining - těžba bitcoinu a dalších kryptoměn
8
Fotogalerie

Na hongkongské burze se schyluje k dlouho očekávanému primárnímu úpisu akcií (IPO). Čínská společnost Bitmain, dominantní výrobce zařízení na těžbu bitcoinu, již vyplnila dokumenty nutné k IPO. Informuje o tom server Coindesk.

Předběžný prospekt však ještě nezahrnuje údaje o počtu nabízených akcií, jejich počáteční cenu ani harmonogram úpisu. Z dokumentu však podle Coindesku vyplývá, že jen za letošní půlrok utržila o 300 milionů dolarů více než za celý loňský rok.

Tehdy příjmy společnosti přesáhly 2,5 miliardy dolarů. Podobně se vyvíjí i její zisk před zdaněním. Za prvních šest měsíců roku 2018 činil 908 milionů dolarů, zatímco za celý loňský rok necelých 900 milionů dolarů.

Firmě se tak daří i přes to, že kurz bitcoinu je nyní zhruba na třetině své rekordní hodnoty z prosince loňského roku. Zájem o dolování kryptoměn však roste a celkový výkon zařízení "těžařů" letos čtyřikrát vzrostl. Právě Bitmain je hlavním výrobcem a dodavatelem potřebného hardwaru. Podle agentury Bloomberg kontroluje zhruba 80 procent trhu.

Mining kryptoměn, neboli jejich těžba, je jeden ze způsobů, jak na kryptoměnách vydělat. Ve své podstatě jde o poskytování vlastního výpočetního výkonu pro potřeby chodu bitcoinové sítě s možností získat odměnu vyplácenou v dané kryptoměně.

Těžba má ale i úlohu bezpečnostní, protože digitální měny jsou decentralizované, tedy nespadají pod žádnou banku ani jinou instituci. Na chodu jejich sítě transakcí se tak v ideálním případě podílejí výkonné počítače různých majitelů, rozesetých po celém světě.