Nejsilnější od května. Bitcoin nakrátko přetekl přes 45 tisíc dolarů

Bitcoinu se začíná znovu opatrně dařit

Bitcoinu se začíná znovu opatrně dařit Zdroj: Profimedia.cz

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se dnes dostala na nejvyšší úroveň od poloviny května a přechodně vystoupila nad hranicí 45 tisíc dolarů, tedy přibližně 971 tisíc korun.

Později se však vrátila do blízkosti 44 tisíc dolarů, plyne z údajů serveru CoinDesk.

Analytik Timo Emden ze společnosti Emden Research podle agentury DPA uvedl, že k pozitivní náladě na trhu přispívá mimo jiné červencové prohlášení šéfa automobilky Tesla Elona Muska, podle kterého tento výrobce elektromobilů s největší pravděpodobností znovu začne přijímat platby v bitcoinech. Na trhu však podle Emdena přetrvávají rizika, například kvůli regulaci.

"Bitcoin velkou část měsíce čekal na nějaký pozitivní impuls. Tím se nakonec ukázala být podpora od majitele Tesly Elona Muska na konferenci věnované kryptoměnám The B Word nebo šéfa Twitteru Jacka Dorseyho," říká ředitel tuzemského obchodníka s bitcoiny Bit.plus Martin Stránský. Další vývoj bude podle něho záležet nejen na vyjádření velkých investorů nebo názorových tvůrců, ale i na vývoji inflace a dalších ukazatelů velkých světových ekonomik.

"Případný růst inflace nebo snížení úrokových sazeb ve snaze podpořit ekonomický růst by mohlo zájem o kryptoměny jako alternativní investici s vysokým výnosem ale i rizikem podpořit," dodává Stránský.

Cena bitcoinu dnes podle serveru CoinDesk vystoupila až na 45 303,66 dolaru, tedy 978 tisíc korun. V podvečer se ale bitcoin prodával zhruba za 43 960 dolarů. Za posledních 24 hodin tak vykazoval nárůst přibližně o 2,2 procenta. Na jaře se cena bitcoinu vyšplhala až na rekordní maximum v blízkosti 65 tisíc dolarů.