Nový šéf amerického regulátora trhu si chce posvítit na kryptoměnové burzy

Gary Gensler, nové předseda americké Komise pro cenné papíry

Gary Gensler, nové předseda americké Komise pro cenné papíry Zdroj: Reuters

Přísnější regulace kryptoměnových trhů je ve světě velkých financí stále více diskutovanou věcí.
2
Fotogalerie

Kryptoměnové burzy a další firmy, které se pohybují ve světě digitálních aktiv, mohou do budoucna počítat ve Spojených státech s důkladnějším dohledem vládních úřadů. Hodně se v tomto směru očekává hlavně od nedávno jmenovaného předsedy federální Komise pro cenné papíry Garyho Genslera.

Do čela Komise pro cenné papíry byl Gensler jmenován po příchodu demokrata Joe Bidena do Bílého domu. Ostřílený úředník se chce zaměřit hlavně na ochranu investorů. Blíže o dalších krocích svého úřadu promluvil Gensler tento týden v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Vedle známých kryptoměn jako bitcoin nebo ethereum existují tisíce dalších virtuálních platidel a různých digitálních tokenů, a hlavně menší investoři se tak mohou stát obětí manipulací a podvodů, myslí si Gensler. Obchodování navíc probíhá na kryptoměnových burzách, které nejsou tak přísně regulované jako třeba burzy akciové či komoditní. Vedle toho se obchoduje i na různých decentralizovaných trzích, které jsou prakticky mimo dosah regulátorů.

„Nemám nic proti technologiím, na kterých jsou kryptoměny postavené. V tomto ohledu je můj postoj neutrální. Naopak, tři roky jsem toto téma vyučoval na univerzitě. Ale nejsem neutrální, co se týče ochrany investorů,“ řekl Gensler.

Narážel tím na skutečnost, že před příchodem do komise přednášel o kryptoměnách a blockchainu na renomované škole MIT Sloan School of Management. Často také vystupoval na odborných konferencích a zná se osobně s řadou představitelů komunity kryptoměnových vývojářů.

„Je každého svobodná volba, zda se rozhodne spekulovat, ale rolí úřadů je ochránit tyto investory před podvody,“ dodal 63letý ostřílený matador.

Gensler je americkými prezidenty za Demokratickou stranu pravidelně vyhledáván. Za vlády Baracka Obamy vedl federální Komisi pro obchodování s komoditami a termínovými kontrakty. Za Billa Clintona zastával vysokou pozici na ministerstvu financí. V soukromém sektoru pracoval pro investiční banku Goldman Sachs, v níž se vypracoval až na partnera.

Gensler v rozhovoru uvedl, že chce v Kongresu prosadit zákon, který jeho úřadu umožní lepší dohled nad kryptoměnovými burzami a dalšími trhy, na kterých se s digitálními aktivy obchoduje. V této souvislosti Gensler zmínil i oblast takzvaných decentralizovaných financí, zkráceně DeFi. 

Na DeFi platformách mohou lidé nejen spekulovat na pohyby kryptoměn, ale také například poskytovat úvěry či si brát půjčky. Gensler nevyloučil možnost, že i takové platformy budou nově spadat pod pravomoc jeho úřadu. Do doby, než budou přijata Kongresem nová pravidla, však chce Gensler se svými kolegy využít co nejvíce současné pravomoci.

Video placeholde
Co je kryptoměna Dogecoin? • Videohub