Nová vlna kryptománie. Bitcoin se po letech dostal nad 50 tisíc dolarů

Padesát tisíc dolarů stál bitcoin naposledy na konci roku 2021.

Padesát tisíc dolarů stál bitcoin naposledy na konci roku 2021. Zdroj: Midjourney

Cena nejdůležitější kryptoměny během pondělí vzrostla o zhruba pět procent a poprvé od roku 2021 přesáhla hranici 50 tisíc dolarů za jeden bitcoin. Nejstarší virtuální měně pomáhá v růstu nejen vysoký zájem investorů o minulý měsíc schválené burzovně-obchodované fondy (ETF) navázané na bitcoin, ale i očekávání, že americká centrální banka tento rok zahájí snižování sazeb. Podobně jako bitcoinu se dařilo zbytku trhu.

Kolem 18:30 místního času bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk za uplynulých 24 hodin přidával přes pět procent na 50 196 dolarů. Byl tak nejvýše od prosince roku 2021.

Ochotu investorů vkládat peníze do bitcoinu podpořil minulý měsíc i souhlas amerických regulačních orgánů s burzovně obchodovanými fondy (ETF), které mají nakupovat a držet ve prospěch svých klientů bitcoiny. Část analytiků, například Eric Balchunas z agentury Bloomberg, označuje start těchto ETF za velký úspěch.

Balchunas argumentuje statistikou, že jen do největšího z nových burzovních bitcoinových fondů přiteklo během jednoho měsíce více dolarů, než za první dva roky existence ETF na zlato. To zahájilo obchodování před dvaceti lety, údaje uváděné Balchunasem však nejsou očištěné o inflaci. 

Podívejte se, nač dávat pozor při investicích do kryptoměn (video):

Video placeholde

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„50 tisíc dolarů je pro bitcoin významným milníkem poté, co spuštění spotových ETF minulý měsíc nejenže nevyvolalo pohyb nad tuto klíčovou psychologickou úroveň, ale vedlo k 20procentnímu výprodeji,“ citoval Reuters analytika Antoniho Trenčeva z kryptoměnové společnosti Nexo.

Nahoru zamířila vedle bitcoinu i druhá nejrozšířenější kryptoměna ether. Ve stejnou dobu posilovala o více než čtyři procenta a přesáhla cenu 2600 dolarů. Na rozdíl od bitcoinu ale v případě etheru nelze využít nákupy přes ETF.

Bitcoin a ether ve fázi jara

Ke schválení burzovních fondů navázaných na druhou největší virtuální měnu by mohlo dojít koncem května. Šéf kryptofondu RockawayX Viktor Fischer ale nedávno upozornil, že se ve fázi rozkvětu nenachází jen bitcoin a ether, ale celý trh digitálních měn.

„Navštívil jsem nedávno několik kryptokonferencí, abych se ujistil, jaká panuje na trhu nálada. Jako by zase vysvitlo slunce, lidé se usmívají, tvůrci a vývojáři tvoří, je znát spoustu nadšení z praktického využití technologie kryptoměn. Vítejte ve fázi krypto jara," napsal na síti X Fischer. Řada držitelů bitcoinu se navíc upíná na takzvané půlení (halving). V dubnu klesne na polovinu počet bitcoinů, které jdou každý den do oběhu.

Během 24 hodin jich namísto 900 vznikne 450. V historii bitcoinu vždy po halvingu následoval růst ceny kryptoměny na nová maxima. Půlení ale dosud proběhlo jen třikrát, což skeptici označují jako příliš malou frekvenci na to, aby z ní šlo vyvozovat přesvědčivé závěry.

Aktuální oživení trhu s kryptoměnami pomohlo i akciím kryptoměnové burzy Coinbase, které přidávají kolem pěti procent, a rostou i akcie dalších firem navázaných na kryptoměnové odvětví.