Nový kryptoměnový fond splnil přísná evropská pravidla. Portfolio bude kopírovat cenu bitcoinu

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Investice do bitcoinu a dalších digitálních měn nabírají stále více na popularitě. Zejména evropským investorům, a to drobným i velkým, se snaží vyjít vstříct nový fond francouzské investiční společnosti Melanion Capital. Půjde o jeden z prvních kryptoměnových fondů založených podle přísných evropských pravidel. 

Hodnota podílových listů burzovně obchodovaného fondu nazvaného Melanion BTC Equities Universe UCITS ETF,  který již má povolení od francouzského dohledového úřadu, by měla co nejvěrněji odrážet cenu bitcoinu. Zástupci investiční společnosti hovoří o 90procentní korelaci.

S podíly fondu bude možné obchodovat na pařížské burze Euronext. Investice tak bude dostupná přes makléřské firmy a platformy.

Podkladovým aktivem však nebude přímo bitcoin, ale až tři desítky veřejně obchodovaných evropských a severoamerických firem, které podnikají v oblasti kryptoměn a blockchainu. Společnost Melanion Capital, která bude fond spravovat, tímto způsobem dostála regulacím, jež v EU upravují kolektivní investování. 

Právní forma podle směrnice UCITS, což je zkratka pro Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities, je považována v oblasti regulace fondů a investic za mezinárodní „zlatý standard“. Investorům zajišťují fondy UCITS vysokou ochranu například před zpronevěrou investovaných peněz.

Takové fondy například musejí mít takzvaného depozitáře, který je nezávislý na správcovské investiční společnosti. Depozitář mimo jiné dohlíží na to, zda jsou operace, které fond provádí, zákonné.

Pokud by fond vlastnil přímo bitcoin, bylo by jeho nabízení investorům komplikovanější, jelikož by nevyhovoval z hlediska rozložení portfolia právě zmíněné směrnici. Zejména velcí institucionální investoři by do něj kvůli svým vnitřním pravidlům nemohli investovat. Diky formě splňující pravidla UCITS je také jednodušší vstup do fondu nabízet i drobným retailovým investorům.

„V souvislosti s investicemi do bitcoinu se institucionální investoři nejvíce obávají hackerských útoků, krádeží či ztráty. Investicemi do akcií, které replikují vývoj ceny bitcoinu, dosáhnou diverzifikovaného portfolia,“ uvedl ředitel oddělení burzovně obchodovaných fondů v Melanion Capital Cyril Sabbagh. 

V portfoliu fondu budou firmy, které se zabývají správou digitálních aktiv, těžbou kryptoměn, technologií blockchain či mají kryptoměny ve svém vlastnictví. Váha akcií jedné firmy v portfoliu nesmí překročit hranici deseti procent. Portfolio bude složené z firem, které jsou součástí indexu Melanion Bitcoin Exposure Index. Ten francouzská finanční společnosti vytvořila ve spolupráci s německou firmou Bita.

Součástí indexu jsou tak například společnosti Argo Blockchain a Riot Blockchain, které se zabývají těžbou kryptoměn, investiční firma Galaxy Digital podnikatele Mikea Novogratze či broker Voyager Digital.

Kromě Melanion BTC Equities Universe UCITS ETF již na evropském trhu působí několik fondů, které investují do oblasti kryptoměn a blockchainu. Jde o VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF, Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF a o First Trust Indxx Innovative Transaction & Process UCITS ETF.