Obětí výkyvů na trzích s kryptoměnami se stala Celsius Network. Požádala o bankrotovou ochranu

Kryptoměny

Kryptoměny Zdroj: Pexels

Kryptoměna bitcoin.
Kryptoměna bitcoin.
Kryptoměna bitcoin.
4
Fotogalerie

Americká kryptoúvěrová společnost Celsius Network požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. Stala se tak další obětí prudkých výkyvů na trzích s kryptoměnami, informovala agentura Reuters. Kryptoúvěrové firmy nabízejí zákazníkům možnost uložit si kryptoměny do produktů s úrokovým výnosem.

Společnost Celsius Network už minulý měsíc zmrazila výběry, což zdůvodnila „extrémními podmínkami na trhu“. Zhruba 1,7 milionu klientů firmy tak ztratilo přístup ke svým vkladům. Američtí burzovní regulátoři následně zahájili vyšetřování tohoto kroku.

Kryptoúvěrové firmy zažívaly prudký růst v době pandemie covidu-19, kdy přitahovaly vkladatele vysokými úrokovými sazbami. V posledních měsících se však dostaly pod tlak kvůli propadu cen kryptoměn. Minulý týden vyhlásila bankrot kryptoúvěrová společnost Voyager Digital, která před tímto krokem rovněž zmrazila výběry.

Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách:

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Hodnota nejznámější kryptoměny bitcoin se po listopadovém výstupu na rekord v blízkosti 69.000 dolarů (1,67 milionu Kč) propadla zhruba o 70 procent. V současnosti se pohybuje nedaleko 20.000 dolarů (486 400 korun).

Rada pro finanční stabilitu (FSB) tento týden oznámila, že na podzim navrhne globální pravidla pro regulaci kryptoměn. FSB je mezinárodní organizací monitorující globální finanční systém, sdružuje finanční regulátory a představitele centrálních bank a ministerstev financí skupiny největších ekonomik světa G20.

Rada odvětví kryptoměn zatím jen sledovala a uváděla, že nepředstavuje systémové riziko. Nedávné výkyvy na trzích s kryptoměnami ale podle FSB zdůraznily jejich nestálost, strukturální zranitelnost a rostoucí propojení s širším finančním systémem.

FSB rovněž upozornila, že v současnosti se kryptoaktiva využívají především ke spekulaci. Pokud mají kryptoměny sloužit jako platidlo, je podle FSB zapotřebí zajistit jejich silnou regulaci.