Po bitcoinu prudce roste už i zbytek kryptoměn, spekulanti skokově zbohatli

Logo virtuální měny XRP, jejíž tvůrci se snaží spolupracovat s bankami na zefektivnění jejich služeb.

Logo virtuální měny XRP, jejíž tvůrci se snaží spolupracovat s bankami na zefektivnění jejich služeb. Zdroj: profimedia

Kryptoměna bitcoin se v posledních dnech přiblížila na dohled svým cenovým rekordům, ještě lepší šanci na výdělek ale nabídly ostatní digitální mince, takzvané altcoiny. Alespoň v krátkodobém horizontu. XRP například během sedmi dní posílila o 58 procent.

S bitcoinovou rally se nyní svezl i zbytek trhu virtuálních měn. Souhrnná hodnota altcoinů vzrostla podle údajů serveru CoinMarketCap za týden ze 161 na 188 miliard dolarů. Zatímco bitcoin posílil během sedmi dní o 14 procent, v případě druhého nejrozšířenějšího etheru jde o nárůst o 16 procent. Skokově ale kromě XRP vzrostl z desítky nejrozšířenějších „mincí“ také litecoin, a to o třicet procent.

„Altcoiny se obvykle pohybují ve stejném směru jako bitcoin, ale s větší intenzitou,“ napsal na Twitteru kryptospekulant Alex Kruger. Jeho slova by tak platila i pro případné cenové korekce.

Z pohledu vzdálenosti od historických maxim mají altcoiny větší prostor pro růst než bitcoin, kterému k překonání historických 19600 dolarů stačí posílit o zhruba deset procent. Jiné virtuální měny typu ether se přitom nacházejí ani ne na polovině svých rekordních hodnot.

Bitcoin se však na rozdíl od konkurenčních mincí těší pověsti, která z něj dělá potenciální digitální zlato. Tedy svého druhu bezpečný přístav v době nejistoty na finančních trzích.

Dominantní kryptoměna proto těží i z významných investic od firem, jako je fintechová Square nebo byznysově-analytická MicroStrategy, které berou bitcoin coby pojistku proti možné inflaci v době mimořádně uvolněné politiky centrálních bank. Podle zastánců digitální měny navíc může být bitcoin v době nejistoty takzvaným diverzifikátorem, který zvýší rozmanitost portfolia.

Jak ale upozorňuje agentura Bloomberg, svět kryptoměn je velmi nestabilní. Bitcoin už v minulosti prudce rostl, zvláště v prosinci 2017 a pak v polovině roku 2019, následně však výrazně klesl. Mnoho analytiků a investorů proto vůči kryptoměnám zaujímá spíše skeptický postoj. Kvůli volatilitě bitcoinu považují jeho nálepku coby digitálního zlata za nepatřičnou.

Vývoj kurzu XRP: