Právo na účet. Poslanecká novela má změnit přístup bank ke kryptobyznysu

Vzniká několik zákonů, které by mohly změnit přístup bank ke kryptoměnám.

Vzniká několik zákonů, které by mohly změnit přístup bank ke kryptoměnám. Zdroj: DALL-E

Rok 2024 může být pro český byznys s virtuálními měnami zlomový. Krypto se poprvé stane předmětem schůze Poslanecké sněmovny. Mezi zákonodárce má v nejbližších dnech zamířit novela zákona o platebním styku, která by firmám podnikajícím s virtuálními měnami zajišťovala obdobu práva na bankovní účet.

V Česku funguje řada kryptofirem s globálním dosahem, jejichž majitelé ale často na ty největší byznysové překážky narážejí doma. Podnikatelé „z oboru“ mají problém otevřít si u některé z velkých bank firemní účet. Situaci má změnit novela, kterou vypracoval poslanec ODS Jiří Havránek. Věří, že prezident Petr Pavel by ji mohl podepsat ještě letos.

„Je to v podstatě jednoduché. Zákon přesně definuje oblasti nakládání s kryptoměnami chráněné před diskriminací a také situace, za kterých je možné zřízení účtu odmítnout,“ popsal Havránek na setkání s novináři.

Banky by v případě zamítavého stanoviska musely své rozhodnutí důkladně zdůvodnit, doplnil Havránka Kamil Bouška z České kryptoměnové asociace, která vypovídání kont firmám z oboru považuje za klíčovou byznysovou překážku. Dosud finanční domy argumentovaly zejména tím, že si kryptoměny spojují s rizikem praní špinavých peněz nebo s podvody.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat