Přední kryptoměnová burza čelí žalobám, pracovníci si měli přilepšit s pomocí neveřejných informací

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kryptoměnovou burzu Coinbase žalují její klienti. Jedna se týká zneužití neveřejných informací pro zisk z obchodování na burze (insider trading), druhá údajného neoprávněného přivlastnění si digitálních mincí.

Prosinec byl pro kryptoměny bouřlivý měsíc, kdy jejich cena prudce vzrostla. Podle žaloby si však zaměstnanci burzy Coinbase v té době měli neoprávněně přivydělat obchodováním s kryptoměnou bitcoin cash.

Údajně zneužili interní informace o tom, že se zmíněná burza chystá zařadit bitcoin cash do svých měnových párů. Po oficiálním oznámení tohoto kroku totiž kurz kryptoměny prudce vystřelil.

Aktuální kurz bitcoinu sledujte zde >>>

Nejde o jediný potenciální právní problém pro Coinbase, jak upozorňuje agentura Bloomberg. Burza čelí právnímu popotahování i kvůli tomu, že si měla ponechat nevyzvednuté virtuální měny, jež si část jejích uživatelů v roce 2013 „přeposílala“ prostřednictvím e-mailu. Kvůli technickým problémům to však ne vždy bylo možné, klienti se ale prý svých kryptoměn přesto nedočkali.

Coinbase ve svém prohlášení pouze uvedla, že probíhající spory nehodlá komentovat. „Naší prioritou nicméně vždy bylo zachování důvěry našich zákazníků,“ dodala firma.