Provedli jsme mezinárodní transakci pomocí blockchainu, chlubí se HSBC a ING Bank

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

První transakci s využitím technologie blockchain provedla britská banka HSBC Holdings Plc. Potvrdilo se tak, že tato technologie je komerčně životaschopná ve financování mezinárodního obchodu, uvádí se v prohlášení banky. Technologie blockchain je šifrovaná databáze transakcí s kryptoměnou.

Šlo o transakci pro globální zemědělskou a potravinářskou skupinu Cargill, kterou HSBC uskutečnila spolu s ING Bank N.V. "Využití technologie blockchain znamená, že financování obchodu bude jednodušší, rychlejší, bezpečnější a transparentnější," uvádí prohlášení HSBC.

Používání technologie blockchain v bankovnictví by mělo omezit rizika podvodů v akreditivních a jiných transakcích, jakož i snížit počet nutných kroků. Akreditiv je formou platby, která se v mezinárodním obchodě využívá k omezení rizik při obchodních platbách nejčastěji.

Tímto způsobem se ročně uskuteční obchody za více než dva biliony dolarů (42,7 bilionu korun). Znamená to však vypracování řady papírových dokumentů a jejich výměna trvá zhruba pět až deset dní. V případě Cargill transakce trvala 24 hodin, napsala agentura Bloomberg.

Důvody, proč se akreditivy stále používají, jsou dva. Jednak je to absence digitální infrastruktury, což nyní možná padlo, a jednak nutnost koordinace více stran. Technologii, která byla v případu Cargill použita, podporuje 12 bank.

Transakce byla provedena na platformě Corda z dílny společnosti R3, která je v čele konsorcia více než stovky finančních institucí.