Slovensko zřejmě zdaní příjmy ze všech kryptoměn

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Zatímco v Česku nemá odborná veřejnost o způsobu danění příjmů z kryptoměn zcela jasno, na Slovensku by mohla v brzku vzniknout speciální legislativa zaobírající se právě kryptoměnami.

Ministr financí Peter Kažimír chce začít zdaňovat příjmy ze všech kryptoměn, mimo jiné i z té vůbec nejznámější - bitcoinu. Návrh chce připravit v průběhu letošního roku, přičemž věří, že by nové opatření mohlo začít platit už od roku 2019.

“Vnímáme to tak, že virtuální měny mají dnes dvě funkce: je to prostředek výměny, ale i investiční aktivum. Máme zájem řešit otázky zdaňování příjmu vzniknutého při výměně za zboží, stejně jako příjmu při obchodování s takovouto kryptoměnou,” řekl DenníkuN, který se zprávou přišel. Jak vysoká by daň měla být, zatím není jasné.

V Česku je situace poměrně nepřehledná. Podle poradenské společnosti KPMG vede finanční správa diskusi s ministerstvem financí, ovšem bez jednotného výsledku.

„Dle finanční správy by veškeré výnosy z obchodování s kryptoměnami měly podléhat dani z příjmů s možným uplatněním nákladů na jejich dosažení. Nicméně v platné legislativě momentálně chybí výslovná úprava virtuálních měn, zejména zda má být kryptoměna považována za peníze, nebo za komoditu,“ tvrdí za KPMG Štěpán Kačena s připomínkou, že Česká národní banka nepovažuje bitcoin za peněžní prostředky, za elektronické peníze ani za investiční nástroj.

„Bohužel s ohledem na chybějící právní úpravu ohledně digitálních měn a minimální praktické zkušenosti, je otázka zdaňování kryptoměn momentálně ne zcela jasná. Konzervativní přístup by byl příjem zdanit, na druhé straně jasná pravidla v tuto chvíli neexistují a nelze vyloučit i jiné výklady,“ dodávají KPMG. Potíž údajně spočívá v definici bitcoinu, na základě které by byl stanoven způsob zdanění.

Chcete se lépe vyznat (nejen) ve světě bitcoinu? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>