Severokorejští hackeři těží kryptoměny na cizích počítačích v zahraničí

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un. Zdroj: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
13
Fotogalerie

Mezinárodní sankce přitvrzují a diktátor Kim Čong-un hledá nové způsoby obohacení. Jednotka severokorejských hackerů nyní napadá zahraniční počítače a využívá jejich serverů k těžení anonymních kryptoměn, informuje agentura Bloomberg.

Severokorejská hackerská jednota Andariel loni v létě obsadila servery jedné jihokorejské společnosti a využila je k těžení kryptoměny monero. Jednotka vytěžila sedmdesát mincí v hodnotě až 25 tisíc dolarů, potvrdil agentuře Bloomberg analytik jihokorejské vlády Kwak Kyoung-ju. 

Tento případ ukazuje rostoucí chuť severokorejského režimu, který čelí mnoha mezinárodním sankcím, získávat digitální měny. „Andariel teď jde po všem, co dokáže generovat peníze,“ říká analytik Kwak. Severní Korea podle všeho útoky v loňském roce využívala především k finančnímu obohacování.

Hackeři podle analytika preferují kryptoměnu monero kvůli anonymitě, kterou zaručuje. Jednotlivé transakce pomocí monera jsou totiž takřka nevystopovatelné a majitelé nedohledatelní. Měna tak poskytuje vlastníkům mnohem větší anonymitu než bitcoin a spojuje se proto i s nelegálními obchody.

Jihokorejští vyšetřovatelé mluví o zvyšujícím se počtu podobných útoků. Také Spojené státy obvinily KLDR z útoku spojeného s kryptoměnami. Loni v květnu počítačový ransomware WannaCry napadl až 300 tisíc počítačů po celém světě a žádal bitcoiny výměnou za soubory, které byly útokem zašifrovány.

Jedná se o jeden z největších útoků svého druhu v dějinách a stál miliardy dolarů. USA, Velká Británie, Microsoft i další organizace obvinily z útoku KLDR. Ta však jakákoli obvinění z kybernetických zločinů odmítá.

Rada bezpečnosti OSN před Vánocemi přijala rezoluci rozšiřující sankce proti KLDR za její raketové testy. Mezi zákazy je i dovoz 90 procent rafinovaných ropných produktů. Prosincová rezoluce také rozšířila sankční seznam o 19 Severokorejců a žádá do dvou let návrat do vlasti všech občanů KLDR, kteří pracují v zahraničí a jsou zdrojem cenných deviz pro severokorejské hospodářství.