Jak zdanit bitcoinové zisky? Českým zákonům kryptoměna uniká

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Mnoha držitelům bitcoinu vynesl prudký růst kryptoměny pohádkové zisky. O tom, jak je zdanit, ale nikdo přílš jasno nemá.

Přestože si bitcoin prudkým růstem své hodnoty uzurpoval celosvětovou pozornost laické i odborné veřejnosti, česká legislativa stále nemá jasno v přístupu k danění příjmů z této virtuální měny.

Podle poradenské společnosti KPMG vede finanční správa diskusi s ministerstvem financí, ovšem bez jednotného výsledku.

„Dle finanční správy by veškeré výnosy z obchodování s kryptoměnami měly podléhat dani z příjmů s možným uplatněním nákladů na jejich dosažení. Nicméně v platné legislativě momentálně chybí výslovná úprava virtuálních měn, zejména zda má být kryptoměna považována za peníze, nebo za komoditu,“ tvrdí za KPMG Štěpán Kačena s připomínkou, že Česká národní banka nepovažuje bitcoin za peněžní prostředky, za elektronické peníze ani za investiční nástroj.

„Bohužel s ohledem na chybějící právní úpravu ohledně digitálních měn a minimální praktické zkušenosti, je otázka zdaňování kryptoměn momentálně ne zcela jasná. Konzervativní přístup by byl příjem zdanit, na druhé straně jasná pravidla v tuto chvíli neexistují a nelze vyloučit i jiné výklady,“ dodávají KPMG.

Potíž údajně spočívá v definici bitcoinu, na základě které by byl stanoven způsob zdanění.

„V současné chvíli není zdanění upraveno specifickými zákony a je tedy nutné aplikovat obecná pravidla. Přestože neexistuje v dané věci konsenzus, bitcoin nebývá považován za skutečnou měnu ani za cenný papír, což bylo potvrzeno i ze strany Generálního finančního ředitelství. Zdanitelným příjmem se bitcoinová transakce stává v okamžiku převedení virtuální měny na skutečnou měnu, anebo při směně na hmotnou věc - nákupu zboží,“ říká Robert Bezecný, daňový expert Deloitte.

„V případě podnikání by bylo možné nahlížet na příjem taktéž jako na příjem dle paragrafu sedm a bylo by nutné aplikovat obecná pravidla zdanění a bylo by možné uplatnit náklady na dosažení, zajištění a udržení příjmu,“ dodává Bezecný.

Chcete se lépe vyznat (nejen) ve světě bitcoinu? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>

Názory na danění bitcoinů se liší i napříč světovými velmocemi. Americký daňový úřad pohlíží na virtuální měny jako na majetek, přičemž federální vláda na ně uplatní pravidla, která používá pro směnu zboží či služeb bez použití peněz.

Čína chce zase bitcoin oslabit vyvinutím vlastní kryptoměny, oficiálně ale čínská centrální banka hovoří o boji proti praní špinavých peněz a krácení daní.

Japonsko na bitcoin nahlíží jako na komoditu, přičemž zákony bankám nedovolují zpracovávat transakce v bitcoinech.

Bitcoin vznikl v roce 2009 a je navržen tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kurz bitcoinu je však vysoce nestabilní.

Důvodem je i to, že bitcoin není všeobecně uznávanou a přijímanou měnou a pohyby jeho hodnoty ukazují, že je považován spíše za vysoce spekulativní investici.