Sotheby's nabízí exkluzivní diamant za kryptoměny. Jde na ruku mladým Asiatům

Aukční síň Sotheby's v Hongkongu umožňuje vydražit vzácný, velký diamant pomocí bitcoinů či etherea

Aukční síň Sotheby's v Hongkongu umožňuje vydražit vzácný, velký diamant pomocí bitcoinů či etherea Zdroj: Profimedia.cz

Vzácný diamant váží přes sto karátů
Vzácný diamant má přes sto karátů
Aukční síň Sotheby's
Za kryptoměny už se dal pořídit kupříkladu umělec Banksy
Kryptoměny pronikají do aukčních síní
7
Fotogalerie

Aukční síň Sotheby's v Hongkongu umožňuje vydražit vzácný, velký diamant pomocí bitcoinů či etherea. Vychází tak vstříc zájmu mladých Asiatů o drahé kameny. Sotheby's očekává, že drahokam by se mohl prodat až za patnáct milionů dolarů. Šlo by tak podle ní o nejdražší fyzický předmět, který kdy byl veřejně nabízen ke koupi za kryptoměny.

„Je to skutečně symbolický moment. Nejstarší a symbolický jmenovatel hodnoty, může být nyní, poprvé, zakoupen za použití nejnovější univerzální měny lidstva. Nikdy nebyl vhodnější moment uvést na trh takovýto diamant světové úrovně,“ sdělil médiím Jü Wen-chao ze Sotheby's.

Aukce diamantu The Key 10138 o váze více než 101 karátů se uskuteční v pátek, online běží už od konce června. Nabídka je sama o sobě poměrně raritní. Agentura Bloomberg uvádí, že v aukcích se dosud objevilo méně než deset takto velkých diamantů a jen dva z nich měly stejně jako nyní nabízený tvar hrušky.

Aukce, na kterých se dá platit i kryptoměnami, se v posledních měsících pomalu stávají trendem. Síň Phillips nedávno nabídla výtvor streetartového umělce Banksyho ke koupi za bitcoiny či ethereum. Christie's už v únoru povolila platbu v ethereu za sadu digitálních uměleckých děl.

Aukční domy byly překvapeny, jak velký je zájem o tento způsob transakce. „Mnoho lidí zbohatlo díky volatilitě kryptotrhu v minulém roce opravdu rychle, takže mají náladu utrácet,“ řekl Bloombergu George Bak z Muzea současného digitálního umění.

„Jestliže chcete být v uměleckém světě konkurenceschopný jakožto obchodník s uměním nebo aukční síň, umožníte sběratelům platit kryptoměnami, čímž se stanete atraktivnějším a inovátorem,“ dodal.

Podívejte se na nejdražší obrazy, které byly v Česku vydraženy:

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub