Samsung těží z obří poptávky po čipech. Jeho čtvrtletní zisk vyroste o 53 procent

Jihokorejskému Samsungu stoupne v letošním druhém čtvrtletí operační zisk na jedenáct miliard dolarů. Důvodem je globální nedostatek čipů.

Jihokorejskému Samsungu stoupne v letošním druhém čtvrtletí operační zisk na jedenáct miliard dolarů. Důvodem je globální nedostatek čipů. Zdroj: e15.cz

Maďarsko může kvůli porušování principů právního státu přijít o peníze z evropských fondů. Chtějí to poslanci z Výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu. Na snímku maďarský premiér Viktor Orbán.
Provoz na hranicích se Slovenskem by mohl urychlit zvláštní jízdní pruh pro očkované proti koronaviru.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Maďarsko může přijít o evropské peníze

Poslanci z výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu vyzvali šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby zabránila Maďarsku čerpat peníze z unijních fondů. Vláda premiéra Viktora Orbána podle nich závažně porušuje principy právního státu. Orbán je v posledních týdnech pod tlakem evropských politiků poté, co jeho kabinet schválil kontroverzní zákon zakazující na školách osvětu o sexuálních menšinách. Předseda maďarské vlády byl už dříve europoslanci podezírán ze zneužívání evropských dotací k soukromým zájmům. Zatím není jasné, o jak velkou částku může Maďarsko přijít. V roce 2018 země získala z fondů EU 6,3 miliardy eur, což odpovídá zhruba pěti procentům maďarského HDP.    

Snadnější cestování pro očkované

Slovenská policie zřídí zejména na velkých hraničních přechodech zvláštní jízdní pruh pro jedince, kteří již byli plně naočkováni proti koronaviru. Slovensko se tak snaží urychlit provoz na hranicích, kde se očekávají komplikace v souvislosti se zpřísněním pandemických opatření. Bratislava bude od pátku při vstupu do země vyžadovat povinnou karanténu od všech neočkovaných cestujících. Negativní test už nebude stačit. Podobná nařízení zavádí také londýnské letiště Heathrow. Aerolinky British Airways a Virgin Atlantic zde umožní očkovaným osobám rychlejší odbavení.        

Z trhů a burz 

Akciím se nedařilo, rostly jen technologické tituly

Akcie ve Spojených státech v úterý převážně oslabovaly. Dařilo se jen velkým technologickým společnostem. Index S&P 500 klesl o 0,2 procenta. Dow Jones odepsal 0,6 procenta. Pouze Nasdaq Composite zpevnil o 0,17 procenta a uzavřel na novém rekordu. Evropští investoři se zjevně obávají další vlny pandemie kvůli rychlému šíření koronavirové mutace delta ve Španělsku a ve Velké Británii. Celoevropský benchmark STOXX Europe 600 se snížil o 0,52 procenta. Německý DAX se propadl o 0,96 procenta. Ve výrazné ztrátě skončil též britský FTSE 100 (–0,89 procenta) a francouzský CAC 40 (–0,91 procenta). 

Samsungu pomohl nedostatek čipů

Jihokorejská společnost Samsung očekává, že její operační zisk za letošní druhé čtvrtletí vzroste o 53 procent na jedenáct miliard dolarů, asi 238,5 miliardy korun. Pokud se odhady potvrdí, bude se jednat o vůbec nejziskovější druhý kvartál Samsungu od roku 2018. Důvodem je obrovský globální nedostatek čipů, kvůli kterému musela například řada automobilek včetně Fordu, Volkswagenu nebo Škody Auto zásadně omezit výrobu. Samsung je největším světovým dodavatelem elektronických komponentů. Nadále by tedy měl těžit z extrémně vysoké poptávky.          

Tweet dne

Až 1500 podniků z celého světa bylo zasaženo ransomwarovým útokem na americkou IT společnost Kaseya. Neznámí hackeři požadují sedmdesát milionů dolarů za to, že obnoví všechna dotčená podniková data.“

Více o rozsáhlém kybernetickém útoku si můžete přečíst i na E15.cz

Stane se dnes

  • Švédský parlament bude hlasovat o jmenování Stefana Löfvena předsedou nové vlády. Sociální demokrat Löfven by se tak mohl vrátit do premiérského křesla poté, co jeho předešlý kabinet v červnu ztratil důvěru švédských poslanců. 
  • Slovenská vláda dnes probere návrh zákona o zaokrouhlování nákupů placených v hotovosti. Cílem je omezit používání drobných mincí.
  • Evropská komise zveřejní pravidelnou letní makroekonomickou prognózu Evropské unie.
  • Na burze v Londýně se začne poprvé obchodovat s akciemi společnosti Wise, dříve známé pod názvem TransferWise. Firma se specializuje na finanční operace.