Soud v USA otevřel cestu bitcoinovým ETF fondům. Burzovní komise je blokovala nezákonně

Zdroj: E15 (Midjourney)

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) neměla zamítat žádost společnosti Grayscale o povolení vytvořit bitcoinový burzovně obchodovaný fond (ETF), rozhodl odvolací soud ve Washingtonu. Verdikt otevírá cestu pro vznik prvního fondu tohoto typu. Cena kryptoměny bitcoin v reakci na rozhodnutí soudu prudce vzrostla a vyšplhala se na dvoutýdenní maximum nad 28 tisíc dolarů.

Komise žádost firmy Grayscale zamítla loni v červnu. Argumentovala tím, že návrh nesplňoval její požadavky pro ochranu investorů a na boj proti podvodům. Stejným způsobem zdůvodnila také zamítnutí desítek dalších žádostí o povolení pro bitcoinové ETF. Soud ale dospěl k závěru, že komise při zamítnutí návrhu firmy Grayscale své rozhodnutí důkladně nevysvětlila. „Vzhledem k absenci koherentního vysvětlení je tento rozdílný regulatorní přístup k podobným produktům nezákonný," uvádí soudní rozhodnutí. 

Mluvčí společnosti Grayscale označila rozhodnutí soudu „za monumentální krok vpřed pro americké investory“.

Po vynesení rozsudku zástupce SEC oznámil, že komise verdikt analyzuje a zvažuje další kroky. SEC má možnost se v následujících 45 dnech proti verdiktu odvolat.  Pokud tak neučiní, vydá soud příkaz, který stanoví, jak má být jeho verdikt uveden do praxe. Může například nařídit, aby komise žádost schválila, nebo ji přezkoumala. V případě přezkumu by komise mohla žádost opět zamítnout s nový zdůvodněním.

Bitcoin se v reakci na zprávu vyšplhal až na 28 127 dolarů, za uplynulých 24 hodin si tak připisoval téměř sedm procent.

Soudní verdikt může mít dopad nejen na společnost Grayscale, ale i na další firmy či fondy, které usilují o spuštění vlastních ETF, jako jsou investiční obři BlackRock či Fidelity.