Tesla začala přijímat platby bitcoinem. Zatím jen v USA, do budoucna i jinde

Nabíjecí stanice Tesly

Nabíjecí stanice Tesly Zdroj: Reuters

Automobilka Tesla začala akceptovat platby v kryptoměně Bitcoin. Zatím jen ve Spojených státech, šéf automobilky Elon Musk ale slíbil, že časem tuto novinku rozšíří i do dalších zemí. Tesla je tak pravděpodobně první automobilkou na světě, která začala od zákazníků akceptovat platby v některé z virtuálních měn.

Plán na zavedení plateb bitcoinem Tesla naznačila už v oznámení pro amerického burzovního regulátora SEC za čtvrté čtvrtletí minulého roku. Nyní se možnost platit kryptoměnou objevila v konfigurátoru na webu Tesly a následně ji na twitteru potvrdil Musk.

Nyní lze za novu Teslu zaplatit v bitcoinech pouze v kontinentálních USA. Další země mimo Spojené státy by se této možnosti měly dočkat později v letošním roce, oznámil Musk. Tesla je v tomto ohledu podle informací na svém webu zdrženlivější. „Expanzi na nové trhy do budoucna zvážíme,“ píše automobilka na stránkách podpory pro zákazníky.

Musk zároveň slíbil, že obdržené platby ve virtuální měně si ponechá v podobě bitcoinu a nebude je konvertovat na tradiční měny.

Na začátku února Tesla nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů. Firma ve svém oznámení tehdy uvedla, že si pořídila bitcoiny k „získání větší flexibility při diverzifikaci své hotovosti a maximalizaci výnosů z ní“. Nejde přitom o první investici automobilky do této kryptoměny. Na konci roku 2020 Tesla držela bitcoiny celkem za 19 miliard dolarů.