Hodnota akcií Tesly dál poletí raketově vzhůru, předpovídá fond

Velká jízda. Tak vidí budoucnost akcií Tesly americký investiční fondu Ark Invest – do roku 2025 mají podle jeho analýzy vyrůst někam ke třem tisícům dolarů.

Velká jízda. Tak vidí budoucnost akcií Tesly americký investiční fondu Ark Invest – do roku 2025 mají podle jeho analýzy vyrůst někam ke třem tisícům dolarů. Zdroj: profimedia.cz

Díky rekordní ceně akcií byl Elon Musk na pár dní nejbohatším člověkem na světě.
Vizualizace berlínské továrny automobilky Tesla
Elon Musk, šéf Tesly, SpaceX nebo The Boring Company
4
Fotogalerie

Vzestup akcií technologického gigantu Tesla se jen tak nezastaví. Cena akcií automobilky podle analýzy amerického investičního fondu Ark Invest do roku 2025 postupně vystoupá až ke třem tisícům dolarů, zhruba k 66 tisícům korun. Po lednovém pádu se teď jedna akcie Tesly prodává za 670 dolarů.

K více než slibné odhadované hodnotě došla autorka analýzy Tascha Keeney pomocí čtyřiceti tisíc simulací. Na jejich základě sestavila předpokládaný nejhorší a nejlepší možný vývoj. V nejpříznivějším případě vystoupají akcie Tesly na čtyři tisíce dolarů, v nejhorším případě budou za čtyři roky stát „pouhých“ 1500 dolarů.

Částka tři tisíce dolarů představuje průměr mezi oběma extrémy. Oproti nynější ceně akcií Tesly by znamenala zhodnocení o 350 procent. Keeney tak upravila loňskou předpověď Ark Investu, že automobilka dosáhne v roce 2024 hodnoty 1400 dolarů za akcii.

Analytička se nezaměřuje jen na růst ceny akcií, ale zejména na celkové fungování Tesly. Předpovídá, že automobilka Elona Muska bude v roce 2025 prodávat mezi pěti až deseti miliony aut ročně. Byl by to deseti až dvacetinásobný nárůst oproti roku 2020, kdy Tesla dosáhla rekordního prodeje přes 500 tisíc vozů. O rok dříve Muskova firma prodala o 160 tisíc méně automobilů.

Analytička Ark Invest počítá také s dokončením vývoje plně autonomních automobilů nebo s rozvojem pojištění, které Tesla ke svým autům začala nabízet v Kalifornii.

Reálnost prognózy ve vyjádření pro americkou CNN zpochybnil Gordon Johnson z GLJ Research: „Ark Invest nejspíš věří, že Tesla bude v roce 2025 v zisku 300 až 700 miliard dolarů, a to bez nových dluhů a emisí akcií.“

Zakladatelka fondu Ark Invest Cathie Wood je zkušená investorka, která dlouhodobě věří v budoucnost Tesly. V minulosti mimo jiné předpovídala, že tržní kapitalizace automobilky dosáhne jednoho bilionů dolarů. 

Tesla Elona Muska zažila raketový vzestup akcií během loňského roku. V lednu 2020 se cena akcie pohybovala kolem 80 dolarů, na počátku letošního roku, kdy růst dosáhl prozatímního vrcholu, to bylo 880 dolarů. Tesla na počátku roku dosahovala větší hodnoty než deset největších automobilek světa dohromady. A to navzdory skutečnosti že značky Toyota, Ford nebo Volkswagen prodaly mnohonásobně více vozů.

Loňský dynamický růst akcií Tesly někteří odborníci považují za pouhou bublinu, podle nich se hodnota akcií neopírá o reálné výsledky automobilky. „Akcie Tesly jsou podle veškerých konvenčních metrik dramaticky nadhodnocené,“ uvádí například analýza společnosti JP Morgan.

Příčinou loňského úspěchu Tesly byly podle webu Bussines Insider tři faktory: růst výroby, působení vlivu Elona Muska a šílenství kolem elektromobilů. Americká automobilka měla dosud výhodu náskoku, ostatní velcí hráči nedokázali dostatečně zareagovat na poptávku po autech na elektrický pohon. Nástup elektrických vozidel značek Volkswagen, Ford a dalších přichází až v poslední době.