Těžba kryptoměn stále není ekologická, došlo jen k nepatrným změnám, ukazuje studie

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: profimedia.cz

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
3
Fotogalerie

Těžba bitcoinů zatím stále není příliš ekologická. Za rok do letošního ledna se podařilo dosáhnout pouze nepatrného zvýšení udržitelné energie, která se při těžbě používá. Ukázal to průzkum Cambridgeské univerzity CBECI.

Cena bitcoinu při dnešním obchodování v Asii poprvé za týden vzrostla nad 20 tisíc dolarů (512 250 korun) a připisovala si více než pět procent. Kryptoměny zdražovaly díky širšímu zájmu o rizikovější aktiva, uvedla agentura Reuters. Loni v listopadu se bitcoin prodával za rekordních zhruba 69 tisíc dolarů.

Těžba označuje proces, kdy se výpočetní výkon počítačů využívá k řešení složitých matematických úkolů, které slouží k potvrzování kryptoměnových transakcí. Za to dostávají provozovatelé těchto počítačů odměnu v podobě určitého množství mincí dané kryptoměny, například bitcoinu. Tento proces spotřebovává elektrickou energii a jeho silná závislost na znečišťujících fosilních palivech, jako třeba uhlí, vyvolává kritiku ze strany politiků, investorů a ekologů. Ti se obávají dopadu na globální oteplování.

Z(a)tracená čísla 7. díl

Video placeholde
• Videohub

Řada projektů hledá způsoby, jak přesunout těžbu bitcoinů k čistší energii. Fosilní paliva však letos v lednu stále tvořila přibližně 62 procent energetického mixu bitcoinu, o rok dříve to bylo 65 procent. Použití elektřiny z uhlí sice kleslo ze 47 na 37 procent, bitcoin je ale stále závislejší na plynu, který v lednu tvořil čtvrtinu energetického mixu. O rok dříve to bylo 16 procent.

Úloha udržitelné energie v mixu téměř nevzrostla, zvýšila se z 35 přibližně na 38 procent. Do této kategorie spadá jaderná, vodní, větrná a solární energie. Podíl vodní energie dokonce klesl, a to z 20 procent na 15.

Těžba bitcoinů je většinou neregulovaná a neprůhledná, údaje shromažďuje pouze málo centralizovaných orgánů. Cambridgeská studie vychází z údajů o geografickém rozložení těžby ve světě a energetickém mixu jednotlivých zemí. Její závěry se znatelně odchylují od odhadů amerického orgánu Bitcoin Minig Council, který v červenci uvedl, že podíl obnovitelné energie v energetickém mixu bitcoinu je zhruba 60 procent.

Emise skleníkových plynů z těžby bitcoinu by letos měly činit 48,4 milionu tun. To je přibližně o 14 procent méně než odhadované emise za rok 2021, uvedla CBECI.

Server Blockchain.com upozornil, že celosvětové příjmy z těžby bitcoinů klesly v době energetické krize na 17,2 milionu dolarů denně. Ve srovnání s loňským listopadem to představuje pokles o 72 procent. Tehdy těžaři denně vydělávali 62 milionů USD. Analytik společnosti Blockware Solutions Joe Burnett upozornil, že zatímco cena bitcoinu klesla, obtížnost těžby se zvýšila a ceny energií prudce vzrostly.