Tvůrci Avengers připravují seriál o kolapsu kryptoburzy FTX. Natáčet se začne už na jaře

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried.

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried. Zdroj: Reuters

Pád kryptoburzy FTX, který začátkem listopadu otřásl nejen kryptoměnovým světem, se dočká svého vlastního seriálu. Pro jeho výrobu se spojil Amazon s produkční společností AGBO, za kterou stojí bratrská dvojice Anthony a Joe Russoovi. Ti za sebou mají třeba práci na obou dílech marvelovského Kapitána Ameriky nebo dvou dílech Avengers. Natáčet by se mělo začít už na jaře příštího roku.

Amazon se snaží rychle naskočit do rozjetého vlaku a začal připravovat televizní show o pádu burzy FTX v okamžiku, kdy ještě celá kauza zdaleka není u konce. Podle serveru Variety se teď Amazon snaží bratry Russoovy přesvědčit, aby se kromě produkce seriálu ujali i jeho režie. Jako autora scénáře k pilotnímu dílu pak Amazon angažoval Davida Weila, který už před dvěma lety připravil pro společnost seriál Velký lov. Amazon to potvrdil v oficiálním vyjádření.

Jak nepřijít o svoje kryptoměny?

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„Je to jeden z nejnestoudnějších podvodů, který byl kdy spáchán,“ řekli ve svém vyjádření bratři Russoové. „Je v něm všechno - celebrity, politika, akademická sféra, technologie, kriminalita, sex, drogy a budoucnost moderního finančnictví. A uprostřed toho máte extrémně tajemnou postavu s potenciálně velmi nebezpečnými motivacemi. Chceme to celé pochopit,“ dodali Russoové.

Kryptoměnová burza FTX vyhlásila bankrot 11. listopadu a ihned požádala o soudní ochranu před věřiteli. Generální ředitel Sam Bankman-Fried rezignoval na svůj post a kyperská komise pro cenné papíry oznámila, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii.

Těsně před krachem burzy FTX se spekulovalo o tom, že ji převezme konkurenční Binance, k obchodu ale nakonec nedošlo. Pád burzy FTX je tak jedním z největších dosavadních krachů v oblasti kryptoměn.

Po krachu se také ukázalo, že bývalý ředitel FTX Sam Bankman-Fried, jeho rodina a vysoce postavení zaměstnanci firmy koupili v uplynulých dvou letech nemovitosti na Bahamách v celkové hodnotě téměř 121 milionů dolarů.