Už byl čas prodat krypto? Šéfové českých fondů načrtli, jakou jízdu teď čekají

Bitcoin dorazil na Wall Street ve formě ETF a patří tam k nejpoptávanějším druhům investic.

Bitcoin dorazil na Wall Street ve formě ETF a patří tam k nejpoptávanějším druhům investic. Zdroj: DALL-E

Kdo čekal od kryptoměn letos už jen nekonečný růst, dostává nyní lekci. Bitcoin a další digitální měny se oklepávají z citelného propadu. Zatímco ještě minulý týden stála největší kryptoměna rekordních 74 tisíc dolarů, o několik dní později její kurz padl na úroveň těsně nad 60 tisíc. A podle manažerů českých kryptofondů může jít cena digitálních měn ještě níž.

I když dohromady spravují jmění až v řádu miliard korun, zůstávají v klidu. V Česku vzniklo už několik kryptoměnových fondů a právě letošní rok by měl být podle jejich šéfů v řadě ohledů divoký. V dobrém i ve zlém. „Očekáváme nadále růst doprovázený vysokými a nepředvídatelnými výkyvy s dočasnými propady, které mohou dosahovat i dvaceti až třiceti procent,“ předpovídá Tomáš Hnilička, šéf loni založeného fondu IVBF miliardáře Ondřeje Tomka. Ostatně i v minulých obdobích prudkého růstu potkaly bitcoin výrazné propady ceny s tím, jak dlouhodobí držitelé digitálních měn začali takzvaně vybírat zisky.

Podobná očekávání má také zakladatel fondu RockawayX Viktor Fischer. Ten v rozhovoru pro e15 odhadl, že se může bitcoin v dohledné době dostat i na 55 tisíc dolarů. Jedním dechem ale dodává, že kratkodobé výkyvy jsou běžné a jde prý o důsledek rychlého růstu, vybírání zisků a finanční páky, kterou používají někteří spekulanti.

Ti si na obchodování s kryptoměnami nezdráhají půjčit prostředky zatížené až třiatřicetiprocentním úrokem. Jenže když se trh nevyvíjí podle jejich představ – v tomto případě cestou dalšího prudkého růstu – často musejí své závazky náhle vyrovnat rozprodejem svých digitálních mincí. A to pak ovlivňuje nejen bitcoin, ale i zbytek trhu.

Jak reálná je možnost, že by bitcoin zničily vlády? Ve videu z roku 2021 odpovídá youtuber Kicom:
Video placeholde
Kicomovo video z roku 2021 • Kicom

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!