V Salvadoru připravují bitcoinové město. Energii k těžbě dodá sopka Conchagua

Hardware pro těžbu bitcoinu

Hardware pro těžbu bitcoinu Zdroj: Profimedia

Salvador plánuje výstavbu bitcoinového města, jak oznámil prezident středoamerické země Nayib Bukele. Město na kruhovém půdorysu bude připomínat tvar velké mince a vznikne  v jihovýchodní oblasti La Unión. K těžbě kryptoměny se má využívat geotermální energie sopky Conchagua. Salvador se nedávno stal první zemí, která používá bitcoiny jako zákonné platidlo.

Zářijové zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla vedlo v Salvadoru k rozsáhlým protestům kvůli obavám obyvatel, že kryptoměna ještě posílí nestabilitu a inflaci v  již tak zbídačené latinskoamerické zemi. Prezident Bukele nyní obavy Salvadorců mírní projektem bitcoinového města, které zahrne veškerou infrastrukturu i služby.

Ve víkendovém projevu na propagační bitcoinové akci v pobřežním městě Mizata prezident Bukele řekl, že plánované město obsáhne všechno. „Budou v něm obytné oblasti, komerční zóny, služby, muzea, zábava, bary, restaurace, letiště, přístav, železnice – vše věnované bitcoinu,“ konkretizoval podle serveru BBC.com svůj gigantický plán. Město má být unikátní i tím, že se v jeho aglomeraci nebudou vybírat daně z příjmu, ale pouze daň z přidané hodnoty.

Prezident neoznámil konkrétní termíny zahájení výstavby nebo dokončení města. Jen řekl, že náklady na vybudování veřejné infrastruktury odhaduje kolem 300 tisíc bitcoinů, což zhruba 18 miliard korun, a na příští rok emisí státních dluhopisů v hodnotě miliardy dolarů krytých kryptoměnou.

Dluhopisy budou desetileté,  přičemž polovina prostředků bude převedena na bitcoin a druhá polovina bude použita na infrastrukturu a těžbu bitcoinů, řekl Samson Mow, ředitel strategie blockchainové technologické společnosti Blockstream. Dluhopisy budou podle serveru FT.com vydány v roce 2022 a výstavba města začne o šedesát dní později, uvedla salvadorská vláda.

Salvador představil virtuální měnu jako zákonné platidlo vedle amerického dolaru v září. V té době vláda vydala novou aplikaci pro digitální peněženku, která rozdala v bitcoinech každému občanovi třicet dolarů. Po celé zemi bylo také instalováno více než 200 bankomatů.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Přijetí bitcoinu vláda a prezident představili jako způsob, podpory  hospodářského rozvoje a tvorby nových pracovních míst. Přijetí bitcoinu v Salvadoru prakticky znamená to, že podniky jsou  povinny přijímat digitální mince jako platbu.

Těžba bitcoinů a dalších kryptoměn se provádí pomocí počítačů řešících složité matematické  operace, což vyžaduje velké množství elektrické energie. Kryptoměna je kontroverzní částečně proto, že její hodnota může výrazně kolísat – za poslední rok dramaticky rostla a klesala.

Přečtěte si o kryptoměnách více