Výroční tisícovka jako NFT pro boomery, které nevydělá. Sběratelský Klondike vzniká jinde

Díky mnohdy bizarnímu trendu NFT si lze představit, že se někdo pokusí zpeněžit i podobné malůvky na téma souboje fiat měn a bitcoinu. Ilustraci vytvořila AI.

Díky mnohdy bizarnímu trendu NFT si lze představit, že se někdo pokusí zpeněžit i podobné malůvky na téma souboje fiat měn a bitcoinu. Ilustraci vytvořila AI. Zdroj: Midjourney

A pak že je fenomén NFT mrtvý. Pamětní tisícikoruna ČNB vyvolala v Česku sběratelskou mánii, kryptofanoušci ji přirovnávají k analogovému nezaměnitelnému tokenu či NFT pro boomery. Ulice se naplnily zmrzlými lidmi čekajícími na možnost směnit své peníze za ty s výročním potiskem, vzápětí se naplnilo i Aukro nabídkami na prodej limitovaným bankovek – samozřejmě s patřičnou přirážkou. Kdo má pocit, že mu podobné šance na zdánlivě snadný výdělek proklouzly, možná nakonec smutnit nemusí. Podrobnosti nabízí páteční Kryptograf Jana Vávry.

„Boomerský NFT“ vypadá jako skvělý byznys. Aukční portály se plní nabídkami na prodej tisícovek s přítiskem za vyšší násobky pořizovací ceny. Nezodpovězená však zatím zůstává otázka, kdo je vlastně bude kupovat.

„Mám pro chtivé výdělku smutnou zprávu. Žádný Klondike se konat nebude. Vysoký nominál a výše emise znamená, že se bankovka za žádné násobky prodávat nebude. Až na nějaké náhodné excesy v prvních týdnech. Podle mě si po pár měsících jednu bankovku koupím zhruba za 1200–1500 korun,“ glosoval situaci investor Jaroslav Šura.

Co je NFT (nezaměnitelný token) a jak funguje na Ethereu:
Video placeholde
VIDEO. Vysvětlení principů NFT. • Videohub

Dobrá, řekne si výdělku chtivý sběratel – tak co dál? Nabízí se přesun do digitálu. Za opravdickými nezaměnitelnými tokeny. Časy, kdy šlo nakoupit „prémiová“ NFTčka typu Kryptopankáčů a posléze je prodat za několikanásobek pořizovací ceny možná zase přichází. Na bitcoin.

Zarytí bitcoinisté skřípají zuby, transakční poplatky zdražují, ale faktem je, že

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!