NFT přehledně: Kde koupit a jak vytvořit token, jenž hýbe kryptosvětem

NFT alias nezaměnitelný token funguje jako doklad vlastnictví nějaké digitální položky.

NFT alias nezaměnitelný token funguje jako doklad vlastnictví nějaké digitální položky. Zdroj: iStock

Touhle fotkou začal mem Disaster Girl
CryptoPunk Petra Máry.
Nejdražší kryptokoťátko
Fenomén NFT "pobláznil" digitální svět
Vydělat lze i na virtuálních kamenech.
6
Fotogalerie

Nová hybná síla digitálního vlastnictví se skrývá pod zkratkou NFT, tedy Non-Fungible Token čili nezaměnitelný token. Majitelé virtuálních obrázků díky ní vydělávají miliony a trh umění stojí na pokraji revoluce. Co je to NFT, jak funguje a jak je koupit nebo vytvořit? To vše se dozvíte v našem přehledném rádci.

Co je to NFT

Zkratka označuje transparentní doklad o vlastnictví nějaké digitální položky a umožňuje tak jasné a rychlé určení majitele. 

Položka může být nejčastěji obrázek, video, skladba, herní předmět nebo i tweet. V podstatě se dá „tokenizovat“, tedy vytvořit digitální důkaz o vlastnictví, jakákoli věc, a to i třeba tento článek nebo vlastní obrázek z dětství.

Nezaměnitelné tokeny se vztahují vždy jen ke konkrétní unikátní položce a nesou informaci o vlastníkovi. Podobají se tak například zápisu v katastru nemovitostí nebo patentu na jedinečný vynález.

Zmíněné důkazy o materiálním nebo duchovním vlastnictví nemají žádný ekvivalent, za který by je bylo možné volně směnit. Zkrátka neexistuje žádná jiná totožná nemovitost s identickým dokladem o vlastnictví nebo nějaký jiný, ale přesto úplně stejný patent.  

To platí i u NFT, což tak představuje možnost, jak na internetu prokázat vlastnictví jedinečných digitálních položek, stejně jako to děláme u fyzických předmětů v reálném světě například schováváním účtenek.

Tokenizované položky však obvykle nadále zůstávají volně „dostupné“ k zobrazení nebo stažení komukoli, ale důkaz o vlastnictví je pouze jeden a je uložen v blockchainu, tedy jakési „účetní knize“ používané již kryptoměnami.

Vše o tématu blockchain čtěte zde  >>> 

Toto vlastnické právo lze odprodat jiné osobě, nejčastěji za kryptoměnu ethereum.

Na první pohled může znít právo na vlastnictví předmětu v digitálním světě nelogicky, když je původní položka stále dostupná. Stejně to ale funguje i ve fyzickém světě – například u jedinečných obrazů – třeba Mony Lisy.

VIDEO: Co to je NFT

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Originál je pouze jeden. Ten má největší hodnotu a přáli by si ho všichni sběratelé. Zároveň však po světě kolují hromady padělků, jež mohou být od originálu k nerozeznání. Originál si také lze prohlédnout přímo v galerii a třeba si ho i vyfotit, jeho podoba je tedy široce známá a veřejná. Vlastnictví originálu je však nezaměnitelné, a proto tak hodnotné.

Totéž se v přenesené formě děje i na internetu. Důležitý rozdíl u NFT ale je, že kupující nemusí nutně obdržet autorská práva pro danou položku, ale jen průkaz o jejím vlastnictví.

V praxi se lze také setkat s emisí více kopií dané položky, kdy jsou označeny jako například limitovaná série „1 z 50“, což je běžná praxe i v reálném světě, například u designerského oblečení.

Doklad vlastnictví ve formě NFT může chránit hodnotu položky nebo mít čistě spekulativní charakter. Dalo by se v podstatě hovořit o moderním sběratelství. Jen například místo známek má sběratel záznam, že danou známku vlastní. 

Někteří vlastníci tokenů jimi dokazují svůj sociální status. Třeba když si nový vlastník po koupi tokenu obrazu známého umělce nastaví jeho miniaturu jako profilovou fotku na sociálních sítích se zmínkou, že token o vlastnictví je jen a jen jeho. Je to stejné, jako když návštěvě řeknete, že čínská váza nad krbem je originál, i když by to jinak nepoznali.

Zápis z blockchainu nelze jednoduše vyjmout, NFT tak chrání i před zcizením vlastnického práva, pokud je s ním nakládáno svědomitě. 

Nyní je NFT především doména trhu s uměním, ale v budoucnu by mohlo být teoreticky možné prostřednictvím tokenů vydávat například i potvrzení o absolvování kurzu nebo akcie.

Zásadní poznatky k NFT

  • poskytují jednoznačné určení majitele položek na internetu
  • zabezpečují originalitu a hodnotu položek
  • disponují jednoduchou přenositelností vlastnictví
  • mají spekulativní charakter
  • významně utvářejí nový umělecký trend

Jak NFT funguje

NFT vychází ze „smart contracts“ čili chytrých kontraktů. Ty se naplňují automaticky, jakmile jsou splněny podmínky smlouvy mezi kupujícím a prodejcem, které byly předem zapsány do kódu. Transakce jsou nevratné, ale umožňují nové spektrum možností.

Součástí chytrých kontraktů bývá i zmínka o „royalties“, tedy licenčních poplatcích. Může je vybírat ten, kdo token původně vytvořil, a to při jakékoli transakci. Tvůrce digitálního obsahu má tak možnost vybírat „mýtné“ za každý převod jeho práce.

Do kontraktu je možné i naprogramovat příkaz ke smazání digitální položky například po uplynutí určité doby.

NFT se uchovávají v kryptopeněženkách a obsahují unikátní identifikátor (zpravidla odkaz na digitální dílo, se kterým jsou spojeny) a další potřebná metadata (název a popisek díla). Při transakcích se do blockchainu zaznamená, jaký se prodal token a kdo jej koupil a prodal. Vede se tak průhledná databáze všech majitelů a transakcí. Je to velmi podobné jako při obchodování s kryptoměnami typu bitcoin.

Kde koupit NFT a co je NFT market

Pro NFT existují speciální trhy „marketplaces“, kde se obchodují všechny možné položky. Podobá se to burze s cennými papíry nebo například platformě Binance pro obchody s kryptoměnami.

Nejprve je nutné si založit kryptopeněženku (například MetaMask, Enjin, Math Walle nebo TrustWallet), která bude podporovat vlastnictví NFT. Poté si zájemce musí pořídit ethereum v řádu nižších stovek korun. Ethereum se využívá na zaplacení poplatků za převedení vlastnictví, jelikož provoz blockchainu je relativně náročný.

Podrobný návod jak koupit NFT na největším tržišti OpenSea >>>

Pak si stačí vybrat některou z platforem, jako jsou Foundation, Nifty Gateway, OpenSea, Rarible nebo SuperRare. Prvotní nákup i se založením potřebné peněženky by neměl zabrat více než deset minut. Jakákoli další transakce probíhá téměř instantně.

I přes počáteční časovou i finanční investici se však může nákup nebesky vyplatit. Asi nejznámější pixelové ilustrace CryptoPunks se před čtyřmi lety prodávaly za pouhých 0,2 ETH, což byla na tehdejší poměry opravdu zanedbatelná částka. Nyní ten nejcennější dosahuje hodnoty až 4200 ETH,  přibližně 164 milionů korun.

Spekulace s NFT jsme nedávno rozebrali v našem dalším článku.

Jak vytvořit NFT

NFT je možné jednoduše vytvořit na jedné z výše zmíněných prodejních platforem. Opět je potřeba vlastnit kryptopeněženku, jelikož je třeba zaplatit poplatek za provoz sítě v řádu stokorun. 

Uživatel nahraje na marketplace soubor reprezentující jeho unikátní položku a pak zvolí, zda ji chce okamžitě nabídnout k aukci, přímému prodeji nebo si ji schovat do peněženky. 

Nastavit lze i parametry chytrého kontraktu, a to především licenční poplatky, které lze posléze vybírat při každé transakci. Obvykle se pohybují mezi pěti až třiceti procenty.

NFT a umění

NFT se těší největšímu využití hlavně v umění. Vytváří především prostor pro monetizaci práce začínajících tvůrců. Fenomén však začíná prosakovat i do „vysokého“ umění. Pořídit se dají „vlastnické žetony“ na obrazy, sochy či videa. Pozornost trendu věnují i velké aukční domy, jež uskutečnily první dražby. NFT je každopádně zajímavý experiment pro svět umění, jenž podle některých již narazil na své hranice.

Patrně největší haló vyvolala kontroverzní skupina kryptonadšenců, když za téměř sto tisíc dolarů koupila plakát Morons známého streetartového umělce Banksyho a ten demonstrativně spálila. Vytvořila však jeho digitální kopii a vlastnictví pojistila NFT tokenem. O týden později jej díky performanci prodala za 380 tisíc dolarů.

NFT ve světě umění jsme se více věnovali v našem tématickém speciálu.

Petr Mára a sázka na NFT token

Technologický evangelista Petr Mára je v českém rybníčku asi největším průkopníkem NFT tokenů. Utratil za jedno z prvních NFT 32 ETH, což je nyní víc než dva miliony korun. 

NFT však nevidí jako jednoduchý a zaručený úspěch: „Devadesát devět procent eneftéček jsou nesmysly, nebudou mít hodnotu,“ říká. Dodává však, že určitá část si hodnotu uchová i přes vysokou riskantnost investice. V blízké budoucnosti očekává ale splasknutí nynější bubliny. 

NFT je zkrátka žhavá novinka s ještě žhavějším trhem a jak to bude v budoucnosti, je otázka. Možná jsme svědky zrození nového bitcoinu nebo bezhlavě míříme do slepé uličky. 

Každopádně je pravděpodobné, že přežije technologie NFT jako taková a projekty stojící na počátku nové definice online vlastnictví by mohly mít nedozírnou hodnotu.