Zájem o kryptoměny vytáhl burzu Coinbase znovu do zisku. Po dvou letech

Coinbase

Coinbase Zdroj: profimedia.cz

Americká kryptoměnová burza Coinbase vykázala ve čtvrtém čtvrtletí poprvé za dva roky zisk, a to díky vysokému objemu obchodů podpořenému oživením zájmu o kryptoměny. Čistý zisk činil 273,4 milionu dolarů (6,5 miliardy korun) po ztrátě 557 milionů dolarů ve stejném období předchozího roku, uvedla firma ve zprávě pro akcionáře.

Zájem o kryptoměny ve čtvrtém čtvrtletí prudce vzrostl, neboť americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) schválila první fondy na spotový bitcoin obchodované na burze (ETF). Akcie firmy Coinbase, která patří k největším burzám pro obchody s kryptoměnami na světě, po zveřejnění výsledků prudce zpevnily.

Zisk na akcii činil 1,04 dolaru, zatímco analytici čekali ztrátu jeden cent. Čisté výnosy stouply téměř o 50 procent na 905 milionů dolarů a rovněž překonaly očekávání analytiků. Firma uvedla, že hlavním motorem růstu byly výnosy z transakcí, zvýšily se ale i výnosy z předplatného a služeb.

Bitcoinové ETF byly schváleny v lednu, očekávané příznivé rozhodnutí burzovní komise ale prudce zvýšilo cenu bitcoinu už v posledním čtvrtletí loňského roku. Bitcoin si připsal 57 procent a výnosy Coinbase z transakcí díky tomu stouply o 64 procent na 529,3 milionu dolarů. Výnosy divize předplatného a služeb stouply o 33 procent na 375,4 milionu dolarů. V prvním čtvrtletí firma očekává další růst výnosů divize, a sice na 410 milionů až 480 milionů dolarů.

Coinbase slouží také jako správce osmi z deseti bitcoinových ETF. A protože tyto fondy získávají prostředky, měla by těžit z růstu poplatků za úschovu. Ve čtvrtém čtvrtletí se tyto poplatky zvýšily o 73 procent na 19,7 milionu dolarů.

Akcie firmy před zahájením dnešního obchodování přidávaly kolem 13 procent. Loni vzrostly téměř pětinásobně, o rok dříve naopak 86 procent odepsaly.

„Coinbase byla všeobecně vnímána jako nezisková společnost a toto čtvrtletí může začít měnit její image,“ řekl agentuře Bloomberg analytik firmy Oppenheimer & Co Owen Lau. „Myslím, že dalším krokem bude zjistit, zda si Coinbase dokáže udržet ziskovost za celý rok,“ dodal.