Zakladatel ve své době největší burzy kryptoměn si vyslechl rozsudek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mark Karpeles
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Tokijský soud v pátek odsoudil zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy Mt. Gox Marka Karpelese k podmínečnému trestu dva a půl roku vězení. Potrestal tak jeho podíl na zmizení 850 000 bitcoinů v hodnotě stamilionů dolarů, jež předcházelo zhroucení směnárny. Informovala o tom japonská agentura Kyodo News.

Soud rozhodl o čtyřletém odkladu trestu pro Karpelese za falšování údajů. V případě zpronevěry ho naopak zprostil obžaloby. Prokurátor pro něj žádal desetiletý trest. Třiatřicetiletý Karpeles, který je francouzským občanem, se v obou případech považuje za nevinného.

Na tokijské bitcoinové burze Mt. Gox se v době její největší slávy uskutečňovalo až 80 procent světového obchodu v této kryptoměně. V roce 2014 však požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. V žádosti uvedla, že v důsledku útoků hackerů zřejmě přišla o 850.000 bitcoinů, což při tehdejším kurzu představovalo zhruba 500 milionů dolarů.

Krach burzy poškodil pověst virtuálních měn, zároveň však přiměl vlády některých států, aby bitcoin začaly právně regulovat a licencovat směnárny virtuálních měn.