Zkratovaná pojistka proti inflaci. Bitcoinisté tvoří nový příběh, před čím kryptoměna chrání

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Svět drtí dlouho nevídaná inflace. Naplnily se tím předpovědi fanoušků bitcoinu, že masivní tištění peněz neskončí dobře. V čem už se bitcoinisté sekli, je vývoj ceny „jejich“ kryptoměny. Bitcoin v době pádivé inflace jemně řečeno nezáří. Analytici a výrazné figury kryptoměnové komunity teď přišli s vysvětlením, v čem je chyba.

Virtuální měna prý funguje jako velmi dobrá ochrana před experimenty centrálních bank. Úspěšnost bitcoinu se však musí měřit podle jiných parametrů, než je pohyb kurzu v závislosti na vývoji růstu spotřebitelských cen. Ostatně od začátku roku cena kryptoměny oslabila o téměř polovinu. Pokles byl v jednu chvíli ještě citelnější, v posledních týdnech si ale užívají držitelé bitcoinu poměrně slušné oživení kurzu.

„Vítejte na odvrácené straně krypta.“ Podívejte se, jak letošní dění kolem bitcoinu a spol. glosuje redakční expert na finanční trhy Jaroslav Bukovský a zda je podle něj namístě kryptoměny zatracovat: Z(a)tracená čísla 7. dílZ(a)tracená čísla 7. díl | Jan Vařečka

Ani to nezabránilo úvahám na téma, jaký je vztah kryptoměny k makroekonomickým faktorům a k čemu je vlastně dobrá. Zkušenější držitelé si jistě ještě pamatují argument, že při uchovávání bitcoinu v hardwarových peněženkách je prakticky nemožná jeho konfiskace či zmrazení ze strany vlád či centrálních autorit.

To je poměrně dobře známá věc a jedna ze základních vlastností digitální měny. Teď mohou před kryptoskeptiky opatrně šermovat dalším argumentem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!